2009 legjobb magyar labdarúgói

A 'Stopli.hu - A futballrajongók oldala' készített egy összeállítást, hogy szerintük kik voltak azok, akik érdemesek voltak a tavalyi év legjobb magyar labdarúgó címre. Ez egy szubjektív lista, de természetesen Ti is összeállíthatjátok saját kis listátokat, viszont ez a lista segítséget nyújt az összeállításban.

Íme 2009 legjobb magyar labdarúgói a Stopli.hu szerint:

1. DZSUDZSÁK BALÁZS (23 éves szélső, PSV Eindhoven)
Stopli.hu 'a 2009-es év legjobb magyar futballistája' címét Dzsudzsák Balázs érdemelte ki, aki pályafutása legjobb évét hagyja/hagyta maga mögött.

Az előző szezon gyenge kezdete után a PSV Eindhoven és a ballábas középpályás egyaránt szárnyra kapott tavasszal. 'Dzsudzsi' a februári Den Haag ellen bajnokin mesterhármassal hívta fel magára a figyelmet, az Ajax-szal vívott rangadón pedig a 6-2-es PSV-sikerből góllal vette ki a részét, és két találatot is előkészített.
Balázs teljesítményének feljavulására némi magyarázatot ad az, hogy a vasszigoráról is híres Huub Stevens-től nem kapta meg a kellő támogatást, ám az edzőváltás után az új mesterrel, Fred Rutten-nel már gyümölcsöző volt a közös munka.
2009 tavaszán csak úgy szórta a gólokat, s adta a gólpasszokat - kiváló mutatóval zárt: a tavaszi szezonban 9 találatot és 8 gólpasszt jegyzett!

A 2009/2010-es idényt a válogatott játékos ott folytatta, ahol három hónappal azelőtt abbahagyta. A második játéknapon pontot érő gólt lőtt a Twente otthonában, majd a szuperderbin élete mérkőzését játszotta. Két fantasztikus szabadrúgásgóljával és remek gólpasszával vezéregyénisége volt az Ajax-ot 4-3-ra verő piros-fehér alakulatnak, tetszetős cseleivel a közönséget is teljes mértékben kiszolgálta - a produkciójával kiérdemelte a Goal.com hét játékosának járó címét. Október végén a NEC Nijmegen kapusát, Babos Gábort már a 18. percben keserítette. Az ősszel összesen 8 gólt és 9 gólpasszt szerzett, a PSV pedig tartja a lépést a listavezető Twentével. Az Európa Ligában - ha nem is volt olyan sikere, mint a bajnokságban - is eredményes volt, és 3 találatot előkészített. A PSV veretlenül, csoportelsőként jutott a legjobb 32 közé.

Nem túlzás kijelenteni, Dzsudzsák a holland sztárcsapat legjobbja volt idén, ő végzett a házi góllövőlista és a gólpasszlista élén is éves összesítésben. Nem véletlen, hogy a Real Madrid is felfigyelt a teljesítményére, s az egyik legjelentősebb spanyol sportnapilap, a Marca a címlapon foglalkozott a királyi gárda érdeklődésével.

Válogatottbeli megítélése nem annyira egyértelmű, mint a klubcsapatában, a szélső nem tudta átmenteni a bajnoki formáját a nemzeti csapatba. Szerepköre a válogatottban persze azért más, mint a PSV-ben, ahol nem kell foglalkoznia annyit a védekezéssel, ezzel együtt tény: nem volt eredményes Magyarország színeiben.

Dzsudzsák volt a második legeredményesebb a holland bajnokságban ebben az esztendőben, míg a gólpasszlistán holtversenyben Luis Suárez-zel az élen végzett. A légióst az év negyedik legjobb futballistájának választották az Eredivisiében.

2. JUHÁSZ ROLAND (25 éves védő, RSC Anderlecht)
A második helyezést Juhász Roland érte el, aki csak egy hajszálnyival maradt le a PSV játékosától.
Klubcsapata, az RSC Anderlecht tavasszal parádés teljesítményt nyújtott, a 15 bajnoki mérkőzéséből 12-t megnyert, és mindössze 1 mérkőzésen szenvedett vereséget.
A védelem 8 összecsapást kapott gól nélkül tudott le, ráadásképp Juhász a 20., a 21. és a 22. fordulóban, azaz egymást követő három meccsen is betalált, ebből kétszer győztes gólt szerzett. Tavaszi remeklés ide vagy oda, a bajnoki finálét elveszítették a Bölöni László vezette Standard Liége ellenében.

A nyáron több sztárcsapat is érdeklődést mutatott a magyar védő iránt, többek között az Arsenal FC, az FC Bayern München és az Internazionale FC. Az Aston Villa konkrét ajánlatot is letett a belga klubvezetők asztalára, ám az érte kínált 5 millió eurót keveselték a brüsszeliek.

Így tehát Juhász a 2009/10-es szezont is a lila-fehéreknél kezdte meg. Az ősszel szintén kimagasló teljesítményt nyújtottak, 9 találkozón is érintetlen maradt az Anderlecht kapuja. A középső védő az őszi idényben is 3-szor volt eredményes, ebből egyszer az ő fejesgólja döntött. Az Anderlecht edzője nem győzi dícsérni csapatát, kiváltképpen honfitársunkat, aki már több éve kirobbanthatatlan tagja a hátsó alakzatnak.

Tavasszal a válogatottban Málta ellen gólt ért el, az egész esztendőben vezéregyénisége volt a gárdának, amelynek ugyan nem ment jól ősszel, de rá abszolút nem lehetett panasz. Gera Zoltán válogatottól való visszavonulása után Erwin Koeman szövetségi kapitány őt választotta csapatkapitányának.

Nemrégiben elnyerte a legjobb magyar játékosnak járó Aranylabdát is.

3. KOMAN VLADIMIR (20 éves középpályás, US Bari - kölcsönben az UC Sampdoriától)
Az ukrán és magyar állampolgársággal egyaránt rendelkező Koman az év üde színfoltja volt a magyar labdarúgás palettáján. Az irányító az esztendőt az olasz másodosztályú US Avellino-nál kezdte meg, több mérkőzésen is jó teljesítményt nyújtott, de csapata kiesett a Serie B-ből. A fiatal labdarúgó 19 mérkőzésen 3 találatot szerzett.

A nyári átigazolási időszakban csapatot és osztályt váltott, az UC Sampdoria - amelyhez 2013-ig köti szerződés - 900 ezer euróért kölcsönadta a frissen feljutó AS Bari-nak. A játékos az U20-as világbajnokság előtt bajnokin nem mutatkozott be a piros-fehéreknél, sőt, egyetlenegy meccsen sem ülhetett le a kispadra. Mindössze 55 percet szerepelhetett a Coppa Italia küzdelmeiben.

A szeptember végén kezdődő vb remek lehetőség volt Vladimir számára.
A torna nem indult jól, az első csoportmérkőzésen Honduras-tól csúfos vereséget szenvedtek a magyarok. A pofon még jókor 'csattant' - a következő fordulóban kiváló játékkal 4-0-ra múlták felül Dél-Afrikát, a középpályás büntetőből volt eredményes.

A zárófordulóban az Egyesült Arab Emírségekkel vívott találkozót is sikerrel abszolválták az Egervári-fiúk, Koman éles szögből lőtt a kapuba. A legjobb 16 között a csehekkel mérték össze erejüket, és rendkívül nehéz mérkőzésen, tizenegyesekkel sikerült kicsikarni a továbbjutást. 'Szokás' szerint Koman is gólt szerzett, káprázatos szabadrúgása jelentette az egyenlítő találatot a ráadásban.
A negyeddöntőben az olaszokkal került szembe az alakulat, 'Voli' talán itt nyújtotta legjobb teljesítményét: sikeres büntetője mellett két óriási labdát adott Németh Krisztiánnak, aki mindkét átadást gólra váltotta. A döntőbe jutásért zajló meccsen a későbbi győztes Ghána megálljt parancsolt a két sárga lapja miatt eltiltott Koman hiányát megsínylő csapatnak.

A bronzérmet végül sikerült megszerezni, s ezt nagyban köszönhetjük a fiatal tehetségnek, aki a második félidő hosszabbításában higgadtan értékesítette a Németh buktatása után megítélt büntetőt, így kiharcolta a ráadást.
Bár a tizenegyespárbajban büntetőt hibázott, Egervári Sándor együttese bronzéremmel térhetett haza. Koman a torna ezüstcipőse lett 6 mérkőzésen elért 5 találatával. A Daily Mirror szerint a Liverpool figyelmét is felkeltette, a Vörösök 4 millió eurót is fizetnének érte.

A siker hatására visszatérésekor a Bari edzője, Giampiero Ventura már a kispadra ültette, és a 9. fordulóban be is mutatkozhatott a dél-itáliai együttesben. Eleddig 5 találkozón szerepelt, ám még egy összecsapást sem játszott végig. Az AS Roma ellen egy gólpasszt is kiosztott, igaz, a szöglete után Marco Andreolli a saját kapuját vette be.

Az U21-es válogatottban 4 mérkőzésen 2 gólt szerzett, novemberben a csapattal az Olaszországgal szembeni győri találkozón is pályára léphetett, ahol a hajrában az ő találata biztosította be a magyar győzelmet. A meccsen igazi vezéregyénisége volt a nemzeti együttesnek.

A Tuttosport Koman-t is jelölte azon 40 játékos közé, akik közül az olasz szaklap kiválasztotta a világ legjobb 21 éven aluli labdarúgóját.
A Sportcsillagok Gálaestjén az Év sportolója-szavazáson 27 vokssal 10. lett, így ő a legelőkelőbb helyen szereplő futballista.

7. NÉMETH KRISZTIÁN (20 éves csatár, AEK Athén - Liverpool-tól kölcsönbe)

'Némó' a téli szünetben - Erwin Koeman tanácsára - a Liverpool tartalékcsapatából a másodosztályú Blackpool együtteséhez került kölcsönben. Két nap múlva be is mutatkozhatott az együttesben. Az 59. percben pályára lépő támadó azonban egy minutummal később arccsontörést szenvedett, igencsak balszerencsésen alakult tehát első angliai bajnoki tétmeccse. Egy hónapra harcképtelenné vált, majd a Vörösök tartalékcsapatában szerepelt.

Nyáron felkerült a 'nagyokhoz', a felnőttcsapatban a St. Gallen, a Rapid Wien, a Thaiföld és Szingapúr elleni találkozókon is lehetőséget kapott, sőt, a szingapúriak ellen kétszer is eredményes tudott lenni. Habár jó teljesítményt nyújtott, Rafael Benítez menedzser nem tudta számára garantálni a tartós első csapatbeli tagságot, így kölcsönadta az AEK Athén-nak.

Öt nappal a szerződéskötést követően debütálhatott a sárga-feketéknél, a 29. percben csereként pályára lépett, s a görög sajtó a hét legjobbjának választotta a Super League-ben. Szeptemberben élete első görög bajnoki gólját is megszerezte a PAS Giannával szembeni találkozón, majd három nappal később a görög szuperrangadón bevette az Olympiakos kapuját is. Fél év alatt játszott 10 meccsén 3-szor volt eredményes, ezzel az AEK házi góllövőlistájának második helyén áll.

A szeptemberi utánpótlás-vb első találkozóján nem tudott kapuba találni, a dél-afrikaiak ellen pedig nem léphetett pályára sérülése miatt. A harmadik meccsen góllal segítette a magyar válogatottat, amely csoportelsőként jutott tovább. A legjobb mérkőzését az olaszok ellen játszotta, 2 góljával és gólpasszával a mezőny legjobbja volt. A bronzmeccsen csereként lépett pályára, az utolsó percben őt buktatták a tizenhatoson belül, büntető jöhetett, és kiharcolták a fiatalok a hosszabbítást. A büntetőpárharcban belőtte a saját tizenegyesét.

Az U21-es válogatottnál 3-szor vetették be, 1-szer tudott eredményes lenni.

9. GERA ZOLTÁN (30 éves középpályás, Fulham FC)
Kétségkívül zárt már ennél sokkal jobb évet is az immáron több mint öt esztendeje a szigetországban légióskodó 'Gerzson', mégis több olyan momentummal is sikerült magára irányítani a figyelmet, amellyel kiérdemelte, hogy ott legyen a legjobb tízben.

A 2008/2009-es szezon második felében kevesebb játéklehetőséget kapott, mint amikor megérkezett a gárdához. A legtöbb bajnokin az utolsó pár percre küldte őt be Roy Hodgson mester, összesen 14 Premiership és 4 FA Kupa találkozón játszott. Érdemes kiemelni a Manchester United elleni hazai találkozót, amelyen a 82. percben csereként pályára lépve fantasztikus félollós gólt lőtt, ezzel bebiztosította a Fulham győzelmét. Az évadot a bravúros 7. helyen, nemzetközi kupaszereplést érő pozícióban zárta a fővárosi alakulat.

Ősszel kicsit javult a csereként és a kezdőként pályára lépett mérkőzések aránya. A Premier League-ben 15 alkalommal játszott. Eddig a bajnokságban 2-szer volt eredményes, a 8. fordulóban a West Ham United kapuját tudta bevenni egy szögletet követően, majd a 20. játéknapon a Chelsea ellen a 4. percben is betalált, ám kikapott csapata.
A Fulham a nagyágyúk közül a Liverpool-t és a Manchester United-et is le tudta győzni a Craven Cottage-en, előbbin a 'Mágikus Magyar' gólpasszt adott, utóbbin pedig végig a pályán volt. Az év végére bejátszotta magát a kezdőcsapatba.

A Ligakupában már az első fordulóban elbúcsúztak a londoniak, a Manchester City-nek 'köszönhetően'. A vereség nem Gerán múlott, aki egy védhetetlen távoli lövéssel még a Fulham-nek szerezte meg a vezetést jelentő gólt.

Az ex-ferencvárosi játékos az Európa Ligában az utolsó két mérkőzésén nyújtotta a legjobb teljesítményt, és alaposan kivette a részét a Fulham továbbjutásából. A CSZKA ellen az ő gólja döntött, egy fejessel szerezte meg a győzelmet. Bázelben a 77. minutumban 2-1-es vezetésnél egy beadást követően pontosan helyezett a kapu baloldalába.

A magyar válogatott mezét összesen 6-szor ölthette magára, 3-szor csereként állt be. Márciusban a máltaiak ellen eredményes tudott lenni. Az utolsó, dániai vb-selejtező mérkőzést megelőzően Erwin Koeman nem nevezte a kispadra sem, és Gera ennek tudatában inkább hazautazott. Pár órával később bejelentette válogatottbeli visszavonulását, ám azt még nem zárta ki, hogy egyszer visszatér.

10. BUZSÁKY ÁKOS (27 éves középpályás, Queens Park Rangers)

Buzsáky tavaly novemberben keresztszalag-szakadást szenvedett egy Ligakupa meccsen, ezért több mint hat hónapnyi pihenőre kényszerült. Kihagyta a 2008/2009-es szezon második felét, s csak nyáron térhetett vissza az együtteshez.

Augusztus 8-án csereként tért vissza a Queens Park Rangers-be. A 7. fordulóban gólja pontot ért a londoniak számára, majd két meccsre rá duplázni tudott. A 12. és a 14. játéknap között egymás után három találkozón is betalált, mindhárom meccsét nyerte a 'Hoops'. November végén ismét eredményes volt, s pontot szerzett együttese. Össszesen 20 bajnoki és 3 Ligakupa mérkőzésen lépett pályára az évad első felében, a Championship-ben 7 gólnál és 2 asszisztnál tart, ezzel a házi góllövőlistán az éllovas Jay Simpson mögött a második.

Watfordban egy 3-1-es vereséget követően Jim Magilton, a QPR menedzsere összeszólalkozott Buzsákyval, akit a Daily Mail információi szerint 'lefejelt'. Magilton-t menesztették, Buzsáky pedig maradt a klubnál.
Az ügy máig nem lett teljesen tisztázva. A magyar légiós 3 találkozót is kihagyott ezt követően, majd december 26-án gólpasszal tért vissza.

A válogatottban mind a 4 őszi vb-selejtezőn lehetőséget kapott. A dánok ellen kezdett, a 35. minutumban Rudolf Gergely passza után talált a kapuba, s ezzel 1-0-ra megnyerte a magyar válogatott a záró összecsapást.

Ez mint kitűnt nem a teljes lista, itt csak a légiósok lettek megnevezve. A Stopli.hu-n természetesen a teljes 10-s lista megtekinthető.

A teljes lista itt olvasható : 2009 legjobb magyar labdarúgói