Magyarok az európai bajnokságok porondján - 32. heti hétvégi beharangozó

A hétvégén elindul a talán a legtöbbek által várt bajnokság a Premier League. Örömteli nekünk magyaroknak, hogy az angol topbajnokságban találkozhatunk magyar játékosokkal is. Jelenleg négy olyan játékos van, aki az első csapat keretéhez tartozik, de csak egy van közülük, aki meghatározó játékosa a csapatának. Ő Gera Zoltán aki az elmúlt idényben olyan teljesítménnyel rukkolt elő, amit már sokan vártak tőle, hiszen tehetsége adott volt hozzá. A Fulham az előző idényben erős középcsapatként, a 12. helyen végzett, de a második számú európai kupában, Geráék majdnem a magasba emelhették a trófeát, de akkor ott a vb egyik legjobbja Diego Forlán ezt megakadályozta. Gera az Európa-liga döntőt végigjátszotta, a mérkőzés legjobbjának választották. Idén is ő lehet a PL-es Fulham egyik nyerőembere.
A PL többi magyarja jelenleg peremembernek számít, Kurucz Péter a West Ham United, Bogdán Ádám pedig a Bolton Wanderers második számú kapusa, ami azonban nem lebecsülendő egy Premier League-s csapatnál, főleg annak tükrében, hogy mindketten még csak 22 évesek. A negyedik játékos Kádár Tamás a "szarkák" bekkje, az elmúlt idényben kevés lehetőséget kapott, sérülés is nehezítette, hogy bejátssza magát a kezdőcsapatba.

Anglia
Premier League, 1. forduló
Szombat

Aston Villa - West Ham United
Bolton - Fulham
Hétfő
Manchester United - Newcastle

A Championship már a múlt héten elkezdődött, magyarokkal a porondon. Idén öt légiósunk próbál minél több játéklehetőséget kapni klubjánál. Gyepes Gábor a Cardiff védője valószínűleg most is kezdő lesz, mint ahogy az elmúlt fordulóban is lehetőséget kapott a Sheffield Utd. ellen. Halmosi Péter félévnyi szombathelyi kölcsönből tért vissza a "Tigrisekhez", az első fordulóban még nem volt kerettag, de előbb-utóbb a kezdőben fogja találni magát. Fülöp Márton és Priskin Tamás is pályára lépett az első fordulóban, és mindjárt győzelemmel kezdett a Roy Keane által vezényel alakulat. Fülöp végig védett a Brough ellen, Priskin csak 74 percet kapott, de ennyi idő is elég volt neki, hogy már az első fordulóban eredményes legyen. Buzsáky Ákost sérülése tartotta távol a pályától. Ha Ákos felépül, nagy valószínűséggel a kezdőben találja magát.

Championship, 2. forduló
Szombat

Derby County - Cardiff City
Ipswich - Burnley
Millwall - Hull City
Sheffield United - QPR

A belga elsőosztályú bajnokság, a Jupiler League magyarjai megfogyatkoztak, ugyanis Tóth Balázs a Genk profija klubot és országot váltott, a holland Venlohoz igazolt egy évre kölcsönbe. Köteles László és Tőzsér Dániel viszont maradtak, velük minden bizonnyal számol a 2010/2011-es idényben is Franky Vercauteren vezetőedző. Az első fordulóban csak Tőzsér játszotta végig a Gent elleni idegenbeli bajnokit, ahol a kékek 4-0-val alázták a hazaiakat. Most az a Charleroi látogat hozzájuk, amely az előző fordulóban az Anderlechtet nullázta, Juhászék 0-0-val utaztak haza. A Genk valószínűleg behúzza a három bajnoki pontot.
A válogatott alapembere, a brüsszeli Anderlecht védője Juhász Roland is a Jupiler Leagueben játszik. Vele kapcsolatban minden átigazolási időszakban mennek a találgatások, hogy hova is igazol, de Roland még mindig a lilák alkalmazásában áll. Évek óta kirobbanthatatlan a védelemből, 124 belga elsőosztályú bajnokival a háta mögött, ebben az idényben is számítanak megbízható játékra.
Most is ahogy az elmúlt fordulóban biztos kezdő. Az első fordulóbeli botlás után hazai pályán tutira vehető hogy eltángálják a Germinalt.

Belgium
Jupiler League, 3. forduló
Szombat

Anderlecht - Germinal Beerschot
Vasárnap
Genk - Charleroi

Az Eredivisie az az elsőosztályú bajnokság, ahol a legtöbb magyar játékos profiskodik, jelen pillanatban Tóth Balázs érkezésével már öten vannak. Az öt magyar közül Dzsudzsák balázs a legpiacképesebb labdarúgó, Babos Gábor pedig a legrégebbi motoros a Németalföldön.
Ezen a hétvégén a Venlo és a PSV játszik otthon, előbbi valószínűleg 1X-re jó otthon, míg Dzsudzsákék a tuti befutók, fix 1-re lehet venni az eindhovenieket.
Vasárnap mindegyik magyaros klub idegenben próbálkozik a pontszerzéssel, Babos Gabi NEC-je a Willem II.-hez látogat, a hazaiak az első fordulóban háromgólos vereséget szenvedtekm a Heracles otthonában, a NEC otthon gyűrte le a Tóth Balázssal felálló Venlót. A Bodor Boldizsár nélkül feálló Roda Hágában vendégeskedik, míg a bredaiak Utrechtbe tesznek irándulást. Fehér Csaba múlt héten eltiltását töltötte, Utrechtben valószínűleg játszani fog.

Hollandia
Eredivisie, 2. forduló
Szombat

Venlo - Heracles
PSV - De Graafschap
Vasárnap
Willem II - NEC
Utrecht - NAC Breda
Den Haag - Roda

Oroszországi magyarjainknak nem a legjobb a helyzete, Huszti Szabolcs a szentpétervári Zenitben néha-néha kap csak játélehetőséget, Spalletti mester nem nagyon számít a magyar szélsőre. Nagy a valószínűsége hogy a Dinamo Moszkva ellen sem találjuk majd ott a nevét a kezdő tizenegyben. Németh Norbert még annyi lehetőséget sem kap mint Huszti, ő is úgy érzem eligazolna máshova, ahol rendszeresen játszhatna. Egy alkalommal számított rá eddig a Tom edzője, a harmadik fordulóban a 83. percben küldte pályára. Talán még Gaál Miklós, az Amkar Perm légiósa van a legjobb helyzetben, az idén lejátszott 16 bajnokiból 10 alkalommal lépett pályára, nyolcszor kezdőként, kétszer pedig csereként.

Oroszország
Premjer Liga, 17. forduló
Szombat

Zenit - Dinamo Moszkva
Tom Tomszk - Krilja Szovjetov
Vasárnap
Amkar Perm - Alanyija Vlagyikavkaz

Kovács Péter az Odd magyar támadója, aki 2008 óta áll a klub alkalmazásában biztosan kezdeni fog a Viking elleni Norvég kupameccsen. Ha minden jól alakul, élnek a hazai pálya előnyével, és Péter is megtalálja a góllövő cipőjét, valamint Bentley is eredményes tud lenni, akkor az Odd máris elődöntős. A bajnokságban már találkoztak, igaz akkor fordított felállásban, akkor a Viking simán 3-1-re nyert.

Norvégia
Norvég Kupa, negyeddöntő

Odd Grenland - Viking

A svájci elsőosztályban egyetlen magyar labdarúgó szerepel idén, mint ahogy a tavalyi esztendőben is. Vanczák Vilmos a válogatott hátvédje már negyedik idényét kezdi Sionban, 99 mérkőzéssel a háta mögött, úgyhogy a hétvégén jubilálni fog saját közönsége előtt. A 27 éves védőt elkerülik a sérülések, ezt az is mutatja hogy minden idényét 30 vagy afeletti pályára lépéssel tudhatja maga mögött. Négy forduló után a Sion két győzelemmel és egy-egy döntetlennel áll a tabella 5. helyén, ellenfele egy ponttal gyűjtött eddig többet, amivel a második helyen áll a listavezető, a Lokit a BL playofftól elütő Basel mögött.

Svájc
Axpo League, 5. forduló
Vasárnap

Sion - Thun

 

A másodosztályban két magyar vár az állandó játéklehetőségre, Busai Attila az FC Wil-ben próbálkozik február óta, eddig 11 alkalommal kapott lehetőséget a bizonyításra. Vági András az első pályára lépésére vár, ő idén került az MTK-tól az FC Aarau-hoz.

Challenge League, 4. forduló
Szombat
Stade Nyonnais - Wil
Vasárnap
Chiasso - Aarau