Reszeli Soós István harmadik blogbejegyzése: A menedzserek

Egy kedves fiatalember, a legiosaink.blog.hu-nak a szerkesztője keresett meg a Facebookon, hogy nem volna-e kedvem szakmai elemzésekbe bocsátkozni a Focilégión.
Megtisztelő volt a felkérés és természetesen vállaltam. Remélem tudok egyéni, újszerű és gondolatébresztő írásokat adni a futballt szerető szurkolóknak, különös tekintettel a magyar légiósokat figyelemmel kísérőknek.

A hétvégén több légiósunk is pályára lépett, s szerencsére igen jó eredményeket értek el csapataikkal. Ennek ellenére most nem róluk, hanem a menedzserekről szeretnék írni, mert úgy gondolom ez is érdekes és időszerű.

A menedzserek

A rend kedvéért írom le, hogy természetesen azokról az emberekről van szó, akik FIFA licenc birtokában játékosokat képviselnek és futballügyeket intéznek. Tudni kell, hogy nagyon magas ára van a licenc kiváltásának. Jelenleg Magyarországon 18 menedzser vagy más szóval játékosügynök rendelkezik engedéllyel, akik a szigorú nemzetközi szabályok szerint intézhetik az ügyeket. Igen ügyeket, mert itt szó van arról is, hogy edzőket is képviselnek, mérkőzéseket, túrákat, edzőtáborokat szerveznek.

Persze Európában több száz menedzser működik, tehát nagyon éles a verseny a játékosokért a „piacon”, s mivel az ügyvédekhez hasonló módon sokan cégekbe, irodákba tömörülnek, és igazából a sikeres és jó referenciával rendelkező menedzser-irodák viszik a prímet, s ezen belül egy-egy híres menedzser. Ezek az irodák úgy működnek, hogy területi elvek alapján felosztják a futballvilágot és megpróbálnak mindenütt ott lenni, képviseletet fenntartani.

Tudni kell, hogy egy játékos adás-vételnél az a szabály, hogy egy menedzser vagy a csapatot, akár eladó, akár vevő, vagy a játékost képviselheti. Tehát külön tárgyalás menedzser bevonásával vagy nélküle a két klub közötti transzfer és a játékos szerződése. Sok klub határozott céllal bíz meg irodákat játékosok eladására vagy vételére, sok klub pedig saját irodát működtet e célokra, vagy szorosan együttműködik egy bizonyos irodával és híres menedzserrel.

A Huszti levél kapcsán kirobbant helyzetben több fórumon is szóba kerültek a menedzserek és az Ő szerepük egy-egy szituációban, kérdésben. A szurkoló mit sem sejt talán a kulisszák mögött zajló eseményekről és történésekről, de most én sem azt szeretném itt leírni, hogy milyen pletykákat lehet hallani, hanem a véleményemet megfogalmazni.

A mai modern és gyors világban szükség van a menedzserekre, hasonlóan, mint a művészvilágban. Vitán felüli, hogy ugyanúgy, mint az élet bármely területén természetesen vannak jól és rosszul dolgukat végző emberek, vannak jó és rossz módszert választók a menedzserek között. Nyilván abban az éles versenyben, hogy Magyarországon az igen szűkös játékospiacon érvényesülni tudjanak, az a menedzser habitusán és saját erkölcsi morálján múlik, és hogy ezáltal milyen utat választ. Rengeteg kapcsolatot ki kell építenie, hiszen nem elég, ha birtokába kerül egy fiatal játékos, őt majd el is kell adnia.

Nem elég, hogy jó szeme legyen a kiválasztáshoz, rengeteg információt kell birtokolnia, s nem elég megszerezni, meg is kell tudni tartani az adott játékost. Ehhez pedig olyan viszonyt kell kiépítenie, melyben a bizalom alapvető. Amikor sikerül egy jó külföldi szerződés, a menedzser intézi a lakást, autót, mindent, segít és néha a közös érdek miatt, az üzlet miatt nevel, irányít, befolyásol….

Ez nagyon sokrétű háttérmunka, higgyék el! A játékosnak szüksége van arra a támaszra, tanácsokra és segítségre, amit egy jó menedzser tud nyújtani. Ez lehet akár szakmai, de sokszor magánéletbeli is. Jó esetben egy menedzserhez sok játékos kötődik, akkor ez hatványozódik. Ott kellene lenni mindenhol, védeni, képviselni az érdekeket, beszélni, hatni az edzőre, klubvezetőre, játékosra, mindent nem lehet elintézni telefonon. Tehát mi futballt szerető nézők, szurkolók, ne a szükséges rossznak tekintsük a menedzsereket, hanem a labdarúgás olyan szereplőinek, akik munkájukkal és intézkedéseikkel segítik e gyönyörű játék fejlődését, mert kezükben van a legfontosabb „elem”, a főszereplő, maga a játékos!

Reszeli Soós István bejegyzései csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással (www.legiosaink.blog.hu) vehetőek át!