Reszeli Soós István ötödik blogbejegyzése: Stieber Zoltán, a kreatív játékos a német „darálóban”

Mostani blogbejegyzésem írásával megvártam a hétfői, Bundesliga 2 hetedik fordulóban játszott Hertha BSC - Alemannia Aachen mérkőzést, mert nagyon kíváncsi voltam Dárdai Pali és Stieber Zoli összecsapására. Pali sajnos nem játszott, de Zoli végig a pályán volt, és sok minden eszembe jutott a mérkőzést és az Ő játékát látva, ezt szeretném most megosztani Önökkel.

Elöljáróban azonban, a hétvégi eseményekkel kapcsolatban a légiósaink vonatkozásában megjegyezném, hogy érik a Szalai - Priskin ékpár játéka a soron következő válogatott mérkőzésen, hiszen Ádám bombaformában van, és Tamás is rendszeresen játszik! Kedves Olvasóim talán emlékeznek, mi itt ezen a fórumon már megjósoltuk ezt! Szerencsére a válogatottnál számításba vett alapemberek is jó teljesítményt nyújtva jönnek haza a két Európa-bajnoki selejtezőre. Ez jó alap lehet a győzelmekre! Hajrá!

Visszatérve Németországba és a mérkőzésre, hát nem volt egy jó meccs! Nemcsak a 0:0 miatt, hanem azért is, mert kevés volt a foci, a szép megoldás, ehelyett inkább óriási küzdelem és tipikus németes darálás jellemezte a mérkőzést. Persze ennek is megvannak a maga szakmai tanulságai, de ezzel most nem untatnék senkit. A pályán lévő játékosok között megmondom őszintén, bizony volt nagyon közepes képességű is, sőt! Igen, van lehetőség felülmúlni ezt a szintet, van lehetőség odakerülni, sokat kell edzeni és tudatosan készülni fiatal magyar játékosok, erre bíztatlak benneteket!

Stieber Zoli jóval az átlag feletti képességű játékosnak számított a látott játékosok között, nem véletlen a sok pozitív jó hír róla! Az előző blogomban leírt tanulság Ő rá is igaz, a megfelelő helyen játszik, mert innen fejlődve biztos, hogy tovább fog lépni és szép karriert fut majd be akár a Bundesligában is! Huszonkét éves lesz október közepén, tehát minden előtte van még!

Sárváron született, egy nagyon sportos családba, hiszen édesapja és testvére is focizott. Nagyon kis ügyes srácnak számított, mindenki hamar észrevette milyen jól bánik a labdával, kapkodtak is érte, de nem is igazán találta a helyét. Ide-oda igazolták. Amikor 2004-ben a Győr szakmai igazgatója voltam, Vincze Ottó hívta fel rá a figyelmünket. Emlékszem rá, hogy a stadion átépítések miatt egy barakkban beszélgettem vele. Kissé vékonyka, alacsony, szőkésbarna, ám nagyon élénk csillogó szemű srác volt. Vagány megnyilvánulásokkal és határozott elképzelésekkel, álmokkal.

A család nagyon szerette volna, hogy jó helyre kerüljön, többször beszéltem az édesapával, s edzett is Győrben több hetet, az akkor alakuló kollégiumi rendszerünkben. Voltak máshová is ajánlatai és sokan fűzték. Én bevallom féltettem egy kicsit, mert a fizikuma és testi ereje nagyon törékenynek mutatta, ám amikor megnéztem edzésen, egy új Törőcsiket láttam benne, úgy döntögette a bekkeket, mint a tekegolyó a babákat, s úgy lőtte a gólokat, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne! Bánatunkra akkor nem minket választott, hanem Sallói Pista Újpestre vitte és megígérte neki Angliát. Én kétkedtem a fizikuma miatt egy angliai kalandban, de be kellett látnom, tévedtem, főként a jelenlegi helyzetét tekintve! Ugyanis a génjeiben örökölt kreativitás és technikai képesség, a gyorsaság fejben és futásban, vagy a labdával, jóval az átlag fölé emeli! A spanyol válogatott már az Európa-bajnokságon és most a világbajnokságon is megmutatta a kreatív, gyors, mozgékony, alacsonyabb játékosok prototípusát, elég Xavi, Iniesta, Villa nevét megemlíteni! Stieber Zoli ilyen lehet, hiszen kijárva az angol iskolát, Németországban is megmutatta erényeit és értékeit! Abban a másodosztályú darálóban, ahol fizikailag is helyt kell állni, s sajátos mozgásával élvezve a játékot csapata hasznára tud lenni!

Megállapítható ezen példával is átlagon felüli képességekkel helyt lehet állni a nyugati profi világban is! Kellenek a lelki, testi és tehetségbeli plusszok, mert oda csak átlagos „szakmunkást” nem igazán visznek! Drukkolok Zolinak, jusson előre és lépjen feljebb, legyen válogatott és erősítse példája azon álmodozó srácok elhatározását, akik mernek nagyot álmodni és tesznek is érte!

Stieber Zoli csak így tovább, maradj olyan csillogó szemű emberke, amilyen voltál!

A legközelebbi írásomig kívánok sok jó meccset és győzelmeket a kedvenceiknek:
Reszeli Soós István

Reszeli Soós István bejegyzései csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással (www.legiosaink.blog.hu) vehetőek át!