Fontos győzelem Finnországban

Válogatottunk egy héten belül második győzelmét aratta Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen, a San Marino elleni hazai siker után ezúttal egy jóval nehezebb ellenféllel szemben sikerült begyűjteni a három pontot, a Finnország elleni 2-1-es sikerrel.

Egervári Sándor szövetségi kapitány több helyen is változtatott a San Marino elleni kezdőcsapaton: Lipták Zoltán, valamint Vadócz Krisztián is bekerült az együttesbe, a mieink két védekező középpályással, és egy ékkel kezdték a találkozót. Válogatottunk a Király Gábor - Vermes Krisztián, Lipták Zoltán, Juhász Roland, Laczkó Zsolt - Elek Ákos, Vadócz Krisztián - Rudolf Gergely, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám összeállításban kezdte az összecsapást.

Mindkét csapat óvatosan kezdett, majd az első percek után a hazaiak kerültek enyhe mezőnyfölénybe, és több alkalommal is eljutottak a mieink kapujáig. A védelmünk azonban stabilan látta el feladatát, ezért igazán veszélyes lehetőség nem adódott a gólszerzésre. Ebben a periódusban a mieink sem tudtak komolyabb helyzeteket kialakítani, javarészt a középpályán zajlott a játék. A félidő legnagyobb lehetőségét a 44. percben a házigazdák dolgozták ki, Väyrynen távoli lövését követően a lécet érintve hagyta el a pályát a labda.

A szünetben Egervári Sándor cserélt, Rudolf Gergely helyére Koman Vladimir állt be. A változtatás kitűnő húzásnak bizonyult a 49. percben ugyanis Koman remek gólpasszt adott: egy labdaszerzés után a lehető legjobb ütemben ugratta ki Szalai Ádámot, aki elhúzta a labdát a kapujából messze kifutó Jääskeläinen mellett, majd a hálóba passzolt. A vezető gólunk után a finnek feladták a biztonságos védekezést, és jóval támadóbb szellemben kezdtek el futballozni. A mérkőzés ezt követően megélénkült, mindkét oldalon megszaporodtak a helyzetek, többször is közel jártunk az újabb gólhoz, igaz, Király Gábornak is akadt dolga. A hazaiak három támadó beállításával mindent egy lapra feltéve rohamoztak, és a 86. percben megszerezték az egyenlítő találatot: Alexei Eremenko emelt a tizenhatos vonalánál kiugró Forssell elé, aki egy átvétel után Király mellett a hálóba helyezett. Fotó: uefa.com

A hajrá óriási izgalmakat hozott, mindkét együttes győzelemre játszott, és mindent megtett a második gól megszerzése érdekében. Végül a mieink örülhettek, a 94. perc végén labdát szereztünk a tizenhatosunk előtt, Elek Ákos megindult a hazai kapu felé, majd remekül tálalt a bal szélen helyezkedő Dzsudzsák Balázshoz, aki egy állítás után ballal hajszálpontosan lőtte ki a bal alsó sarkot. A mieink a legjobbkor szerezték a gólt, a finneknek már nem maradt idejük a válaszra, csapatunk újabb nagyszerű sikert ért el, és átmenetileg átvette a vezetést a csoportban.

- Kötöttünk egy szerződést a játékosokkal, hogy a győzelemre játszunk a találkozón, és a nehéz körülmények ellenére sikerült elérnünk a célunkat - mondta a lefújás után Egervári Sándor.

- Az igazi taktikai harc a második félidőben kezdődött, jól nyúltunk hozzá a cserékhez, és sikerült kivenni a hazaiak legveszélyesebb játékosait. A futballistáim minden dicséretet megérdemelnek, mert az utolsó pillanatokig győzelemre játszottak, és Dzsudzsák Balázs góljával sikerült is megszerezni a három pontot. A legutóbbi három mérkőzésen megszerzett kilenc pont jó alapot jelent a későbbiekre nézve, annál is inkább, mert már a pályán is látható, hogy a játékosok egyre jobban, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, egyre inkább megismerik és tisztelik egymást.

Forrás: mlsz.hu

Fotó: uefa.com  

Címkék: válogatott