Szezonvégi értékelő 3. rész


Felemásan lehet értékelni a külföldön szereplő magyar futballisták teljesítményét a 2007-2008-as idényben. Papíron ugyan rosszabbak lettek az eredmények, hiszen míg tavaly öt, addig idén csak két bajnoki címnek örülhettek légiósaink, ám az egyéni teljesítményeket illetően akadt pár kifejezetten biztató jel is.
A Premier League-ben egészen az utolsó fordulóig kellett várni arra, hogy magyar focistát láthassunk, és Fülöp Márton számára a Sunderlandban lejátszott egyetlen bajnoki alighanem amolyan búcsúajándék volt a menedzser, Roy Keane részéről.

Fülöp az idény első felét egyébként kölcsönben a másodosztályú Leicester Cityben töltötte, ahol rendszeres játéklehetőséget kapott - a jövőben szintén erre lenne szüksége.
A The Championship egyébként a "legmagyarabb" külföldi pontvadászat volt, hiszen összesen 11 honfitársunk fordult itt meg - ami mindenképpen jobb, mint amikor a ciprusi bajnokságról lehetett hasonlót elmondani...
Ráadásul az itt szereplő magyarok többsége meghatározó ember volt. Buzsáky Ákos például csak novemberben igazolt a Queen's Park Rangershöz a Plymouth Argyle-től, de így is tíz találatot ért el - amivel a 2007-2008-as idényben a magyar idegenlégió gólkirálya. Egykori klubjánál Tímár Krisztián a szurkolók egyik nagy kedvence lett, Halmosi Péter pedig nyolc találatot szerzett - akárcsak Gera Zoltán a West Bromwich Albionban.
A WBA Gerával a soraiban meg is nyerte a The Championshipet, és feljutott a Premier League-be, azonban hogy Gera is a klubbal tart-e majd, azt egyelőre nem tudni. Ők mindenképpen öregbítették a magyar foci hírnevét Angliában, ellentétben mondjuk a leicesteri duóval, Bori Gáborral és Laczkó Zsolttal, akik alig kaptak játéklehetőséget, de Balogh Béla sem játszott sokat Colchesterben. Akadt még honfitársunk az angol harmadosztályban is, ahol Stieber Zoltán és Gyepes Gábor szerepelt.
A külföldön futballozó honfitársaink közül a legnagyobb sikert Dzsudzsák Balázs érte el, akit pedig sokan féltettek januárban attól, hogy miként fog beilleszkedni a PSV Eindhovenbe. Nos, a volt debreceni balszélsőnek ez remekül sikerült, hiszen rögtön alapember lett, fontos gólokat szerzett (betalált például az Ajax Amsterdam elleni rangadón), és nagy szerepe volt abban, hogy a Philips-gyár csapata bajnok lett.
Németalföldön egyébként is jól szerepeltek honfitársaink: a NAC Breda Fehér Csabával harmadik lett az alapszakaszban, míg a Babos Gáborral és Vadócz Krisztiánnal felálló NEC Nijmegen egy pazar tavaszi hajrával elérte az UEFA-kupás szereplést - éppen a NAC ellen. Bodor Boldizsár is rendszeresen játszott a Roda JC-ben, csak Rabóczki Balázsnak nem jött be a holland kaland - mindössze egyszer kapott játéklehetőséget a Vitesse Arnhemben.


Forrás: origo

Címkék: értékelő