Szezonvégi értékelő 4. rész

Felemásan lehet értékelni a külföldön szereplő magyar futballisták teljesítményét a 2007-2008-as idényben. Papíron ugyan rosszabbak lettek az eredmények, hiszen míg tavaly öt, addig idén csak két bajnoki címnek örülhettek légiósaink, ám az egyéni teljesítményeket illetően akadt pár kifejezetten biztató jel is.

A szomszédos Belgiumban Juhász Roland az RSC Anderlechttel kupagyőztes lett, Pető Zoltán az FC Brusselsszel kiesett, Tóth Balázs pedig az RC Genkkel a középmezőnyben végzett - mind a hárman rendszeresen játszottak a klubjukban.
A kiesők sorát gyarapította a dán Viborg FF-ben játszó Balog Zoltán, valamint az osztrák FC Wacker Innsbruck csatára, Orosz Péter - aki viszont nyolc gólt szerzett, és ezzel teljesen jogosan beverekedte magát a válogatottba.
Az Ausztriában futballozó magyarok közül a legkellemesebb meglepetést Kovrig Ákos okozta, aki a bajnokság második felére az SV Mattersburg kezdő tizenegyében találta magát (ahol Csizmadia Csaba végig standard csapattag volt), és az utolsó két fordulóban két gólt is szerezve koronázta meg teljesítményét.
Szokás szerint külön érdemes szólni Ciprusról, hiszen Afrodité szigetén még mindig sok honfitársunk szerepel. A 2007-2008-as pontvadászatban pontosan nyolcan voltak - igaz, ketten (Juhár Tamás és Vlaszák Géza) tavasszal hazatértek.
Juhár azért Szamosi Tamással együtt részese volt a Nea Szalamina Famaguszta kiesésének, míg az Arisz Limasszollal Seper Ákos búcsúzott az élvonaltól. Igaz, Nagy Zoltán bajnok lett az Anorthoszisz Famagusztával, még ha csak három bajnokin is szerepelt.
Az "elfelejtett légió" tagjai között kell említenünk a télen Lengyelországba igazolt Vayer Gábort és Majoros Árpádot, vagy a Portugáliában futballozó Gyánó Szabolcsot, akikről az elmúlt egy évben nem sok hírt lehetett hallani. Hasonló volt a helyzet a szlovéniai magyarokkal, akik közül a volt zalaegerszegi Sebők József hat találatig jutott a Nafta Lendava színeiben.
A szezon egyik nagy vesztese pedig alighanem Tőzsér Dániel volt, aki előbb az AEK Athén kezdő tizenegyéből kopott ki, majd ezzel összefüggésben a magyar válogatottból is.
Forrás: origo

Címkék: értékelő