Eb 2016: Létszámemelés?

David Taylor az UEFA főtitkára az Ausztriában és Svájcban zajló Európa-bajnokság alatt kijelentette: az európai szövetség tárgyalni fog az Eb-n pályára lépő csapatok létszámának emeléséről - jelentette a Magyar Távirati Iroda. Az MLSZ támogatja a bővítés ötletét.

Még ebben az évben dönt az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), hogy a 2016-os Eb mezőnye 16, 20 vagy 24 csapatos legyen. "A mostani kontinenstorna után mind az 53 tagország elnökével és főtitkárával konzultációt fogunk folytatni az Eb bővítés lehetőségéről" – nyilatkozta David Taylor.

A jelenleg is érvényben lévő 16 csapatos torna 1996-ban debütált, korábban négy, illetve nyolc válogatott vett részt a kontinensbajnokságon, most úgy tűnik, több ország is támogatná az Eb mezőnyének bővítését. Így van ezzel a Magyar Labdarúgó Szövetség is.

Az MLSZ a távirati irodának adott állásfoglalásában közölte, támogatja a bővítés ötletét.

A magyar szövetség szerint 24 csapatosra kellene bővíteni a mezőnyt. Legfőbb indokként azt jelölte meg, hogy ha a vb-n 32 együttes szerepelhet, akkor arányaiban nézve az Eb-n 24 válogatott részvétele indokolt. Ezt igazolja rendre az aktuális világranglista, amelyen az első 50-ben szinte mindig legalább 25 európai csapat található. (Jelenleg az első tíz között nyolc európai található, a FIFA-rangsorban 52. Magyarország a kontinenslistán 29. helyezett.)

A tervek szerint amennyiben a létszámot 20-ra emelik, akkor az Eb-n négy ötcsapatos csoportot alakítanak ki, és az első két helyezettek jutnak a negyeddöntőbe. Ha 24 válogatott vehet részt a kontinenstornán, akkor hat négyes csoport lesz, melyből az első és második helyezettek mellett a négy legjobb harmadik kerül be a nyolcaddöntőbe.
Forrás: mlsz.hu