Nem lesz változás: A leégő svéd öregfiúk várnak a Koeman-csapatra

Bár sokan várták, hogy a foci Eb után fiatalítási hullám söpör majd végig a magyar válogatott egyik vb-selejtezőbeli csoportellenfelén, a svéd nemzeti csapaton, úgy tűnik, ez nem következik be. Lars Lagerbäck és a keret rutinos játékosai sem gondolnak a visszavonulásra, a kapitány alig tervez változást az Alpokban kudarcot valló kereten.

Svédország búcsúját sokan a magas átlagéletkornak, a fiatalítás hiányának tulajdonítják. Tény, hogy a mindent eldöntő találkozón az orosz fiatalok valósággal átrobogtak a háromkoronás „öregfiúk-csapaton”, elütve őket a negyeddöntőtől, ennek ellenére nem várható gyökeres változás a skandináv ország nemzeti együttesénél.
Ez annál is inkább fontos kérdés idehaza is, mert a magyar nemzeti együttes egy selejtezőcsoportból próbálja meg kivívni a világbajnoki szereplés lehetőségét a sárga-kékekkel, sőt, szeptember 10-én, a dánok elleni nyitómeccs után máris Svédországba látogat a Koeman-csapat. Emlékezhetünk, nem lehetetlen jó eredményt elérni Stockholmban sem, a 2004-es Európa-bajnokság selejtezői során Kenesei Krisztián találatával egy pontot elhoztunk északról.
Már akkor is ott ült a kispadon Lars Lagerbäck és a mester az Eb kudarca után sem gondol a visszavonulásra, ki szeretné tölteni 2010-ig érvényes szerződését, továbbá azt is elárulta, nem tervezi, hogy nagy vérfrissítést hajt végre csapatán. – Mindig vannak változások a keretben, ez most sem lesz másképp, de nem kell semmi radikálisra gondolni. Bár nincs túl fiatal csapatunk, még bőven vannak jó évek a játékosokban, semmi értelme lecserélni a csapat gerincét. Nagyon fontos a tapasztalat, bár persze a fiatalos lendület sem árthat – vélekedett a svéd kapitány.
A válogatott legnagyobb sztárja, Henrik Larsson már korábban bejelentette, ha meghívják, játszik ősszel is, most pedig a gárda egyik kulcsembere, Olof Mellberg csatlakozott társához. A Juve védőjének esze ágában sincs elköszönni a nemzeti csapattól. – Ha rosszul szerepelsz, vagy kudarcot vallasz, az szörnyű érzés, de még így is büszke vagy rá, hogy a hazádat képviselheted. Mindig mindent meg kell tenni, hogy visszafizesd az országnak azt, amit kaptál tőle. Így leszek ezzel én is, ha bekerülök a keretbe, minden tőlem telhetőt megteszek majd – vázolta a jövőt a sziklakemény bekk.
Forrás: pepsifoci

Címkék: válogatott