Antal Botond profi szerződést kapott

Magyar óriásnak és Bónak hívják Antal Botondot a Watfordnál. Az augusztusban 17. szülinapját ünneplő magyar kapus egy éve szerepel Angliában, s már megkapta első profi szerződését.

Még nincs 17 éves, de már csaknem két méter magas Antal Botond, az angol Watford kapusa.

Az ifjú futballista egy éve igazolt Újpestről a szigetországba, s eddig a korosztályos, illetve a tartalékcsapatban kapott szerepet. Augusztus 22-én ünnepli 17. születésnapját, ezután pedig a második ligában szereplő Watford profi játékosa lesz. Vagyis immár papíron is felnőtt, bár az elmúlt esztendőben sem volt hiánya edzésben. Korábban a klub tulajdonosa volt Elton John, a népszerű énekes, akivel elsők között találkozott a fiatal kapus, akinek útját Urbányi István egyengette. A szakember az Újpest utánpótlás-igazgatójaként kísérte el annak idején Watfordba a játékost.

„Rendszerint hat tréningen veszek részt naponta, ha véletlenül csak négy foglalkozás van, akkor utána három órát angolul tanulok. Szóval nem unatkozom – mondta Antal Botond. – Az első hónap nem is voltkönnyű... Reggel fél hétkor kell kelnem, hogy időben odaérjek az első edzésre. Mindennap van tréningem a korosztályos csapatommal, a tartalékokkal és a felnőttekkel is, vagyis a futballon és a tanuláson kívül nincs is másra időm.”

A Watfordnál a körülmények valóban ideálisak, hiszen a klubnak 36 edzőpályája van. Ezeken tréningeznek és játszszák a mérkőzéseket – nem ritka, hogy egy-egy utánpótláskupameccsen több ezren foglalnak helyet a lelátón. Antal Botond az első hónapokban csak az U17-es együttesben szerepelhetett – nyelvtudás nélkül nem engedték őt a tartalékok közé.

„Megkövetelik, hogy a kapusok végigbeszéljék a meccseket, s amíg nem tudtam magam tökéletesen megértetni a többiekkel, csak a korosztályos csapatban védhettem – emlékezett vissza a fiatal kapus az első buktatókra. – Aztán a tartalékok utolsó öt találkozóján már én állhattam a kapuban, és becsülettel végigkiabáltam a meccseket. Egy év alatt nemcsak angolul tanultam meg, hanem erőnlétben is sokat fejlődtem. Egészen másképpen kell Angliában védeni, mint itthon. Olyan ütközéseket kell elvállalni, amilyeneket Magyarországon nem. Az edzéseken is keménynek kell lenni, hiszen mindent úgy kell csinálnunk, mint ha meccs lenne. Az is érdekes, hogy a szigetországban csak tízéves kor után dől el, kiből lesz kapus, akkor, amikor nálunk már javában tudnak vetődni a kiválasztottak.”

Antal Botond a Watford tartalékjai közül nem mást szorított ki, mint a 36 éves, 118-szoros észt válogatott Mart Poomot, aki korábban megfordult az Arsenalban is. Vagyis az első jelentős csatát már megnyerte, ám a felkészülés során újabb nagy harcok várnak rá.

„Annak idején azért választottam a Nottingham Forest, a Reading és a Watford közül az utóbbi klubot, mert abban bíztam, hogy itt fejlődhetek a leggyorsabban – mondta a kapus. – Nem is csalódtam. Sajnos a saját bőrömön tapasztalhattam, hogy milyen különbség van az angliai és a magyarországi lehetőségek között. Most újabb esélyt kapok a profi szerződéssel. Szeretnék bizonyítani. Jó lenne mielőbb az első csapat kapujában állni, és aztán még tovább lépni.”

A fiatal futballista az elmúlt hetekben nevelőegyesületével, az Újpesttel készült. Ugyanakkor mégsem az lenne számára az előrelépés, ha a lila-fehéreknél szerepelne. Bár kedveli a csapatot, vágya az, hogy egyszer a Barcelona kapujában álljon, és persze az utánpótlás-válogatottéban, mert, úgy tetszik, a magyar korosztályos csapatnál elfelejtették.

„Jó lenne eljutni a Barcához – mondta Antal Botond. – Ez a klub az álmom, persze akkor sem lennék szomorú, ha a Liverpool ajánlana szerződést. Az angol futball a labdarúgás csúcsa, ezért is örülök, hogy itt védhetek. Sokkal több lehetőségem van arra, hogy nagy karriert fussak be. Szeretnék bekerülni a magyar korosztályos válogatottba is, de nem hívnak. Watfordban már viccelődnek velem, hogy küldjek haza néhány DVD-t a meccseimről, hátha segít majd, hogy újra felfedezzenek.”
Forrás: nso.hu

Címkék: antal