Egygólos vereséget szenvedtünk Románia ellen


Válogatottunk szerda este a februárban meggyilkolt kiváló kézilabdázó, Marian Cozma emlékére Románia ellen játszott barátságos mérkőzést a Puskás-stadionban. Együttesünk a találkozó jelentős részében fölényben futballozott, több helyzetet dolgozott ki, mint ellenfel, ám a meccs egyetlen gólját a vendégek szerezték: Románia Tiberiu Ghioane 42. percben lőtt találatával 1-0-ra nyert. Erwin Koeman szövetségi kapitány a lefújás után elmondta: két ellentétes félidőt látott, az elsőben nem teljesítettünk jól, s bár a másodikban feljavult a játékunk, ezúttal ez nem volt elég.

Gólt ért egy eredményes kontra

Mindkét csapat igen lendületesen kezdett, s az első tíz perc után a mieink kerültek fölénybe. Válogatottunk többnyire jól járatta a labdát, irányította a játékot, de igazán veszélyes helyzetet nem sikerült kidolgoznia. A 20. percben aztán Vanczák Vilmos gólt szerezhetett volna, de Danut Coman mentett. Huszti Szabolcs bal oldali sarokrúgását követően Gyepes Gábor a felső lécre fejelt, majd a kipattanó labdát Vanczák a jobb kapufára bólintotta - Vladimir Vnuk játékvezető azonban a kapus akadályozása miatt belefújt az akcióba. A 40. percben Huszti Szabolcs került lövőhelyzetbe, de egy védő önfeláldozó becsúszással blokkolta a labdát. A 42. percben aztán az előtte nyíló szabad területeket veszélyes kontratámadásokkal kihasználó román válogatott került előnybe, Bodgan Mara jobb oldali beadása után Vanczák éppen Tiberiu Ghioane elé fejelte a labdát, s a középpályás 14 méterről a kapu bal oldalába helyezett (0-1), így román vezetéssel vonulhattak a szünetre a csapatok.


Egyik helyzetünket sem tudtuk gólra váltani

Erwin Koeman a szünetben két helyen is frissített csapatunkon, Dzsudzsák Balázs és Huszti Szabolcs helyett Gera Zoltánt és Rudolf Gergelyt küldte pályára. Határozottan kezdtük a félidőt, s Gera az 52. percben Dárdai Pál átadása után helyzetbe is került, de 15 méterről elvétette a kapu bal oldalát. Egy perccel ezután Hajnal Tamás adott középre, Torghelle Sándor fejelt is, de a keresztléc fölé csúsztatott. A 63. percben Juhász Roland egyenlíthetett volna, de 13 méteres lövése után a labda elkerülte a háló bal oldalát. A védő a 68. percben is a kapuba találhatott volna, de Hajnal szöglete után a kapu mellé fejelt, majd a 70. percben Torghelle lőtt 11 méterről a bal kapufa mellé. Négy perccel később Gera remek csele után Hajnal lőtt 14 méterről, de a labda kipattant a védőkről. A 81. percben ismét Hajnal volt veszélyes, ezúttal 25 méterről küldött nagy lövést kapura, de elhibázta a célt. Erwin Koeman a második negyvenöt percben többször is változtatott, a több csere mellett a csapat szerkezetét is módosította, de hiába kerültünk jelentős fölénybe, ezúttal nem jártunk sikerrel, a mérkőzést 1-0-ra Románia nyerte meg.


Az első félidőt rontottuk el

- A két félidő különböző képet mutatott, az első kiábrándító volt, túl messze helyezkedtünk ellenfeleinktől, főleg a középpályán hagytunk nagy terültet a románoknak - mondta a meccs után Erwin Koeman. - A második játékrész már sokkal jobb volt, a csapat ekkor mindent megtett az egyenlítés érdekében, de az eredmény miatt természetesen csalódott vagyok. A svédek elleni világbajnoki selejtező előtt nagyon fontos, hogy a válogatott tagjai a lehető legtöbb meccsen lépjenek pályára klubcsapatukban, s a rendelkezésünkre álló időben igyekszünk majd kijavítani a hibákat.

- Az első félidőben túl sok területet hagytunk a románoknak, és ők ezt ki is használták - nyilatkozta Juhász Roland, az Anderlecht védője. - A második játékrészben feljebb tolódtunk, próbáltunk játszani, amit tudunk, de meglátszott, hogy régen találkoztunk, nem igazán sikerült megvalósítani elképzeléseinket. Nagyon fontos, hogy a világbajnoki selejtezők előtt kijavítsuk a hibákat, hiszen sorsdöntő meccsek várnak ránk.


Forrás és fotó: MLSZ

Címkék: válogatott