Retrolégiós: Nyilasi Tibor

Nyilasi ’Nyíl’ Tibor 1955. január 18.-án született Várpalotán. Nyilasi Tibor profi pályafutása során csupán csak két klubban játszott, a Ferencvárosban és az Austria Wienben.
Kétszeres magyar és háromszoros osztrák bajnok. 1981-ben az év labdarúgója Magyarországon, magyar gólkirály és Ezüstcipő nyertes, 1984-ben osztrák gólkirály volt. 70 alkalommal húzta magára a válogatott címeres mezét, ezeken a találkozókon 32 gólt szerzett. Két világbajnokságra is kijutott a válogatottal (1978, 1982). 1981-ben Európa válogatott volt Csehszlovákia ellen. Edzőként a Ferencvárossal egyszeres magyar bajnok.

"Játéktudása, futball-érettsége, kombinatív készsége, társainak helyzetbe hozása, cselező és gólszerző tudását nézve bármikor, bármelyik csatár- vagy fedezetposzton helye lett volna az én híres, sokak által aranycsapatnak nevezett, aranyos, csibész tizenegyemben…" - Sebes Gusztáv

Csapatsikerek

1973 és 1983 között 243 alkalommal szerepelt a középpályás a Fradiban, 131 mérkőzésen volt eredményes.
Kétszeres magyar bajnoknak vallhatja magát, 1976-ban és 1981-ben jött ez össze a Fradival.
Öt alkalommal csak az ezüst jutott neki, bronzérmet kétszer akasztottak a nyakába. Tíz év alatt egy alkalommal ő volt a mesterlövészek között az első, 1981-ben 30 góllal boldogította az ellenfelek kapuit, ekkor kapta meg az Európai Ezüstcipőt is.
A magyar kupában is akadt egy-két siker, kétszeres kupagyőztes, ezenkívül még háromszor volt döntős a Fradival.
A nemzetközi kupában is majdnem a csúcsra jutott, az 1974-75-s kiírásban meg sem álltak a döntőig a zöld-fehérek, csak a Dinamo Kijev bizonyult jobbnak náluk.

1983-ban Nyilasi eligazolt a Fradiból, a zöld-fehér mezt lila-fehérre váltotta. Ekkor azonban nem az örök rivális Újpesti Dózsához került, hanem a bécsi Austria Wien fogadta tárt karokkal.
Nyilasi öt profi évet húzott le a sógoroknál, ahol tevékeny részese volt három bajnoki címnek, két ezüstéremnek, valamint egy kupagyőzelemnek.
Nyilasi nem sokat tétlenkedett új csapatában, első évében a bajnoki arany mellé, egyéniben megszerezte a gólkirályi címet, csapattársai 26 ’Nyíl’ gólnak örülhettek.
A lilákkal az európai kupákban csak negyeddöntőkig jutott, 1983-84-ben az UEFA kupa legjobb nyolc csapata között az angol Tottenham, 1984-85-ben a BEK-ben egy másik angol együttes a Liverpool parancsolt megálljt.
Pályafutása során összesen 363 elsőosztályú mérkőzésen szerepelt, 211 gólt szerzett.

Egyéni díjak

1981-ben meghívást kapott az Európa válogatottba, ahol az akkori Csehszlovákia volt az ellenfél. 1980-81-ben az Év labdarúgója lett, 1981,’82, ’83 azok az évek mikor egymás után háromszor megkapja a Toldi-vándordíjat, amit az a labdarúgó érdemel ki, aki abban az évben a legjobb teljesítménnyel rukkolt ki a Fradiban.
1984-ben megkapja az FTC örökös bajnoka címet, Pro Urbe – Bécs díjjal is kitüntetik.
Tíz év elteltével újabb megtiszteltetés éri, 1994-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tünteti ki.

Nyilasi Tibor, mint sok más cipőjét a szegre akasztó labdarúgó, kipróbálja az edzői pályát is, és nem is vall szégyent. Edzői pályáját két részre lehet bontani, először 1990-94 között ül le a Ferencváros kispadjára, egy bajnoki, három kupa, valamint egy szuperkupa trófea kerül a patinás zöld-fehér klub vitrines szekrényébe. A második periódus már rövidebb, az 1997-98-as idényben ül le újra a Fradi kispadjára, ekkor egy ezüstéremig vezeti a csapatát. Összesen 253 alkalommal ült, szakvezetőként a kispadon, ebből 171 volt bajnoki mérkőzés.

2002 és 2007 között a Magyar Labdarúgó-szövetség utánpótlásért felelős szakfelügyelője volt.
Nyilasi hatalmas tapasztalatával és szaktudásával jelenleg a sporttelevízió kedvelt szakkommentátora.

Forrás: Wikipédia