Egervári Sándor az év kapitánya, U20-as válogatottunk az év csapata lett

Csütörtök este a SYMA-csarnokban került sor a Sportcsillagok Gálájára, azaz az év legjobb sportolóinak, csapatainak, edzőinek, szövetségi kapitányainak díjazására. Az immár 52. alkalommal megrendezett eseményen az egyiptomi világbajnokság bronzérmének elhódításával az utóbbi évek legkiemelkedőbb sikerét produkáló U20-as válogatottunk méltó elismerésben részesült: a sportújságírók Egervári Sándort, a gárda szakvezetőjét választották meg az esztendő szövetségi kapitányának, a korosztályos együttes pedig az év csapata lett. A magyar futball utoljára 24 évvel ezelőtt szerepelt a díjazottak között – akkor dr. Mezey György kapott elismerést – most azonban visszatért a legjobbak közé, s rögtön főszerepet is kapott.

A Katona Erika és Knézy Jenő által vezetett gálát Pajor-Gyulai László, a Sportújságírók Szövetségének elnöke nyitotta meg, majd Varga Zoltán, a sportot felügyelő önkormányzati miniszter és (távollétében felvételről) Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. A látványos, számos színvonalas előadást is magába foglaló eseményen került sor az év sportolóinak és szakvezetőinek elismerésére.

A sportújságírók szavazatai alapján Egervári Sándor, az ősszel, Egyiptomban megrendezett U20-as világbajnokságon a harmadik helyen végzett válogatottunk szakvezetője az év szövetségi kapitánya, az együttes pedig az év csapata lett.

A magyar labdarúgás képviselői a különdíjakból is bőven részesültek: az nb1.hu sportportál által alapított, a legjobb magyar futballistának járó Magyar Aranylabdát Juhász Roland, válogatottunk védője kapta - ő klubcsapata, az Anderlecht Ajax elleni Európa Liga-mérkőzése miatt nem lehetett jelen, s felvételről köszöntötte a megjelenteket -, személyes elismerésben részesült Kiss Máte, az U20-as válogatott tagja – aki, cseppet sem mellékesen a világbajnokság legszebb gólját szerezte - a Sportcsillagok Gálája 300. díjazottja, a Nemzeti Sport különdíját pedig a DVSC-TEVA együttese nevében Herczeg András, a gárda szakvezetője és Kiss Zoltán csapatkapitány vette át, a méltatás a BL-szereplés kivívásáért járt.

- Egy évvel ezelőtt álmaimban sem hittem volna, hogy most itt fogok állni - jelentette ki a díjátadás után Egervári Sándor. - Magyar futballcsapattól nem szokványos, hogy az ország három legjobb együttese közé tud kerülni. A labdarúgást az elmúlt években nem kezelte a tradícióihoz méltóan az ország, de az olyan eredmény, mint amilyet az U20-as válogatott Egyiptomban elért, segíthet abban, hogy ezt a sportot megfelelő értékén kezeljük. Az, hogy az első háromban lehettünk, a munkánk elismerése. A következő évben a fő cél, hogy az U21-es válogatott kiharcolja az Eb-részvételt, és bízom benne, hogy hozzá tudok járulni a játékosok fejlődéséhez, szakmai előrelépéséhez.

- Nagyon boldog vagyok, hogy ekkora elismerésben részesültünk - mondta Debreceni András, a csapat védője. - Sikerünk annak az eredménye, hogy hosszú ideje játszunk együtt és igen jó, sikerre ezután is éhes csapatot alkotunk.

Az év sportolóinak díjazása után Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is nyilatkozott honlapunknak.

- Óriási öröm és megtiszteltetés, hogy a Sportcsillagok Gáláján ilyen rendkívül jelentős szerep jutott nekünk - fogalmazott az MLSZ elsőszámú vezetője. - Ez dicsőség azoknak, akik kiharcolták a sikereket és megérdemelten vehették át ezt az elismerést, de ugyanúgy az egész magyar labdarúgásnak is. Úgy érzem, hogy az egész hazai sportnak nagyon jót tesz, ha futballunk legjobbjai is helyet követelnek maguknak egy ilyen gálán, ugyanakkor csodálatos érzés számunkra, hogy tehetségeink ott állhattak a reflektorfényben a sikersportágak világklasszisainak társaságában.

A Sportcsillagok Gálájának díjazottjai

Szövetségi kapitányok:
1. Egervári Sándor (az U20-as labdarúgó-válogatott szövetségi edzője)
2. Kiss László (úszás)
3. Storcz Botond (kajak-kenu)

Edzők:
1. Mocsai Lajos (kézilabda)
2. Széles Sándor (úszás)
3. Csipes Ferenc (kajak)

Csapatok:
1. U20-as labdarúgó-válogatott
2. Női kajak négyes
3. Férfi öttusa válogatott

Nők:
1. Hosszú Katinka (úszó)
2. Kovács Katalin (kajakozó)
3. Janics Natasa (kajakozó)

Férfiak:
1. Gyurta Dániel (úszó)
2. Marosi Ádám (öttusázó)
3. Erdei Zsolt (ökölvívó)

Forrás és fotó: mlsz.hu

Címkék: u20, gála