U21: Fontos győzelem Bosznia-Hercegovinában

Olimpiai válogatottunk szerdán Zenicán a házigazda bosnyákok ellen lépett pályára Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen. Róth Antal szövetségi edző együttese 0-0-ás félidő után kiváló hajrával, Németh Krisztián és Gosztonyi András góljaival 2-0-ás győzelmet aratott, és ezzel feljött csoportja második helyére.

A magyar válogatott a zenicai összecsapás előtt harmadik helyen állt selejtező csoportjában, de kilenc pontját öt mérkőzésen érte el, szemben az éllovas walesiekkel, illetve a második olaszokkal, akik egyaránt hat-hat találkozón voltak túl a mai játéknap előtt. A házigazda bosnyákok szintén öt mérkőzést játszottak le, és 7 ponttal álltak a negyedik helyen.

Csapatunk a Gulácsi Péter - Lázár Pál, Pintér Ádám, Debreceni András, Szabó János - Gosztonyi András (Szakály Dénes a 86. percben), Varga József (Korcsmár Zsolt a 76. percben), Vass Ádám, Balázs Zsolt (Farkas Balázs az 59. percben) - Szatmári Lóránt, Németh Krisztián összeállításban szerepelt az összecsapáson.

A találkozó első perceiben a házigazdák léptek fel támadó szellemben, a 7. percben veszélyes helyzetig is eljutottak, Haurdić 16 méterről nem sokkal lőtt a jobb sarok mellé. A mieink elsősorban kontrákkal próbáltak a hazai kapu elé kerülni, de az akciók befejezéseinél gyakoriak voltak a pontatlanságok, ezért nem tudtuk eredményesen zárni a támadásokat. A félidő hajrájában Gulácsi Péternek kellett kétszer nagyot védenie, kapusunk először egy szabadrúgást követően hárított, majd egy közelről, de éles szögből leadott lövést hatástalanított.

A hajrában szereztük a gólokat

A fordulás után folytatódott a kiegyenlített játék, az első percekben nem adódott nagyobb helyzet futballistáink előtt. Róth Antal az 59. percben cserélt, és a változtatás jótékony hatásait szinte azonnal érzékelhettük, Farkas Balázs beállításával jóval aktívabbá vált támadójátékunk. Fokozatosan átvettük az irányítást, helyzeteket dolgoztunk ki, a 78. percben a keresztléc mentette meg a bosnyákokat a kapott góltól. Egy perccel később sikerült megszereznünk a vezetést, Németh Krisztián szerzett labdát a hazai 16-os előterében, egy kényszerítő után kapura tört, átemelte a labdát a kifutó kapus fölött, majd közelről az üres kapuba passzolt.

A 82. percben eldőlt a mérkőzés, Farkas Balázs indította kiválóan mélységből a balösszekötő helyén kiugró Gosztonyi Andrást, aki betört a tizenhatoson belülre, majd ballal kapura lőtt, a labda Šehić kezei mellett a jobb alsó sarokban kötött ki. A lefújásig az eredmény már nem változott, a mieink kiváló második félidei teljesítményüknek köszönhetően 2-0-ra megnyerték a találkozót, és a megszerzett három ponttal feljöttek a csoport második helyére.

Róth Antal csak a második félidővel elégedett

- Az első félidőben a bosnyákok akarata érvényesült, ekkor még a védekezésünk sem működött úgy, ahogyan vártam - nyilatkozta a találkozó után Róth Antal szövetségi edző. - Hiányzott a játékunkból a dinamika, szinte minden párharcot elvesztettünk, ezért sok szabálytalanságot kellett elkövetnünk, ezekből pedig több alkalommal is veszélyes szituáció alakult ki a kapunk előtt. A második félidőben feljavult a teljesítményünk, a játékosok mozgósították minden erőtartalékukat, és végül egy keményen megdolgozott, értékes győzelmet arattak. Amiért jöttünk, azt teljesítettük, de bőven van még javulni valónk a soron következő mérkőzések előtt.

Csoportunk állása:

1. Wales 13 pont (6 meccs)
2. Magyarország 12 pont (6 meccs)
3. Olaszország 10 pont (6 meccs)
4. Bosznia-Hercegovina 7 pont (6 meccs)
5. Luxemburg 4 pont (8 meccs)

Válogatottunk további programja:

szeptember 4.: Magyarország - Wales
szeptember 7.: Magyarország - Bosznia-Hercegovina

(mlsz.hu)

Címkék: u21