Szabics Imre gólt lőtt – idegenben verte a Sturm Graz az Austria Wient

A kupagyőztes Puntigamer Sturm Graz a lehető leggyorsabban revansot vett a múlt hét vasárnapján az Austria Wientől hazai pályán elszenvedett vereségért. A stájerországiak szombat este nagyszerű mérkőzésen, 9500 néző előtt a Horr Stadionban 1–1-es félidőt követően 3–2-re diadalmaskodtak a lila-fehérek felett. Ezzel a vendégek a jelenleg zajló szezonban negyedik idegenbeli találkozójukon is veretlenek maradtak (három győzelem és egy döntetlen az összesített mérleg).

A Sturm góljait a 12. percben Andreas Hölzl, a 74-ikben Szabics Imre, a 80-ikban Roman Kienast szerezték. A hazaiak találatait Peter Hlinka a 35. és Roland Linz a 71. minutumban érték el. Utóbbi góllal egyébként a vendéglátók 2–1-re vezettek a meccsen. Győzelmével a Sturm egy pontra megközelítette az éllovas, ám a soros mérkőzését Bécsújhelyen elbukó Wacker Innsbruckot. (Az innsbruckiaknak ez volt az első veresége a szezonban.) Az Austria veresége miatt még a vasárnapi találkozók előtt visszaesett az ötödik helyre.

A hazaiak nagyon agilisan kezdték a meccset, ám az este első gólját a nagyon okosan és hatékonyan játszó grazi vendégek szerezték: az akció előkészítője Manuel Weber volt, akitől Szabics kapta a labdát, a magyar csatár egy lapos átadással Kienastot hozta helyzetbe, azonban a lövést az Austria kapusa (a Sáfár Szabolcs helyett bizalmat kapó) Robert Almer hárítani tudta. A kapu azonban nem szabadult fel, érkezett ugyanis Hölzl, aki magabiztosan a hálóba juttatta a játékszert (0–1). Az Austria kapusa három mérkőzés és 281 perc után kapott ismét gólt.

A hazaiak a korán bekapott gól miatt nem estek pánikba és tovább támadtak. A 21. percben lehetőség is nyílt az egyenlítésre, de az egykori lila-fehér játékos, Joachim Standfest még a gólvonal menteni tudta Tomas Jun lövését. A másik oldalon a 27. percben Hölzl Haris Bukva szenzációs passza után Almerbe lőtte a labdát.

Ezt követően a lila-fehérek mindent beleadtak és így egy pontrúgást követően megérdemelten egyenlíteni is tudtak: a Sturm kapusa Silvije Cavlina, aki a beteg Christian Gratzeit helyettesítette, Markus Suttner lövését szögletre mentette, ezt követően azonban Zlatko Junuzovic sarokrúgásánál bizonytalankodott és így Hlinka a kapuba tudta fejelni a labdát (1–1). Karl Daxbacher csapatának ez volt az első hazai pályán szerzett gólja 340 perc góliszony után.

A szünetet követően a nagy helyzetek elmaradtak, csupán a 65. percben Florian Klein beadása nyomán alakult ki veszélyes szituáció a Sturm kapuja előtt, de Junuzovic fölé fejelte a játékszert. A meccsnek a második Austria gól adott aztán új lendületet: Jun beadása után a Sturm védőjének, Gordon Schildenfeldnek a fején változtatott irányt a labda, így az Linzhez került, aki nem hibázott és megszerezte hatodik találatát a bajnokságban (2–1). Három perc múlva azonban ismét egyenlő volt az állás: Hölzl passzolt Szabicshoz, aki túljárt Aleksandar Dragovic eszén és a kapuba lőtte a labdát (2–2).

Ekkor senki nem gondolta volna, hogy a hazaiak sorsa még ennél is rosszabbra fordul: a 80. percben a cserekén pályára küldött Christian Klem előbb kicselezte Kleint, majd laposan keresztbe passzolta a labdát Kienasthoz, aki megszerezte idénybeli hetedik gólját (2–3) mellyel továbbra is a góllövő lista élén marad és amellyel a végeredményt is kialakította. A Sturm 23 hónap, nyolc bajnoki és kupamérkőzés után tudta ismét legyőzni az Austria Wient. (Legutoljára 2008. november 2-án, szintén Bécsben nyertek a graziak 3–1-re.)

FK Austria Wien – SK Puntigamer Sturm Graz 2–3 (1–1)
Bécs, Horr Stadion, 9500 néző
FK Austria Wien: Almer, Klein, Margreitter, Dragovic, Suttner, Stankovic (Schumacher, 67.), Hlinka (Gorgon, 83.), Baumgartlinger, Junuzovic, Jun, Linz
SK Puntigamer Sturm Graz: Cavlina, Standfest, Feldhofer, Schildenfeld, Pürcher, Hölzl (Ehrenreich, 83.), Kienzl, Weber, Bukva (Klem, 72.), Kienast, Szabics (Haas, 77.)
Gólszerzők: Hlinka (35.), Linz (71.), ill. Hölzl (12.), Szabics (74.), Kienast (80.)
Vezette: Thomas Gang 

Címkék: ausztria, szabics, sturm