Reszeli Soós István hatodik blogbejegyzése: A magyar válogatott két sikerének főszereplői a légiósok, DE….

Nemrég ért véget a finnországi mérkőzés, ahol sikerült győzni és így kilenc ponttal lehet reménykedni a tavaszban és a továbbjutásban! Nagyon kellett ez a magyar futballnak, a siker és a remény, a lehetőség! Blogbejegyzésemmel én is megvártam a két mérkőzést, hiszen e két tétmérkőzés kapcsán lehet reálisan véleményt formálni a válogatottról és ezen belül a légiósok teljesítményéről is.

Magyarország - San Marino 8-0
Finnország – Magyarország 1-2

Az eredmények önmagukért beszélnek! Gólszerzők a két mérkőzésen: Szalai 4, Rudolf 2, Dzsudzsák 2, Gera, Koman.

San Marino ellen frissen, ötletesen és nagy kedvvel játszott a csapat. Kiváló támadó játékot mutatva a kétségtelen gyengécske ellenfél ellen, ám a parádés gólok és a mutatott játék megkérdőjelezhetetlenné tette az előrelépést csapatszinten! Pedig a védelemben változtatni kellett eltiltások miatt és a kapitány 4-4-2-es (4-1-3-2) hadrendben játszatta a válogatottat, ami tökéletesen működött. Jól játszották a szárnyakat és a nagy tudásbeli különbség kijött a meccs minden elemében és egyénileg is. Ahogyan várni lehetett Szalai Ádám brillírozott, de éktársa Rudolf Gergely is nagyszerűen futballozott, igaz a középpályáról és a szélekről főként Dzsudzsák és Koman révén meg is kapták a megfelelő kiszolgálást! Ez mindenképpen egy önbizalom növelő és hangulatjavító hangos siker volt!

A finnek ellen mindenki tudta, hogy egy más típusú mérkőzés lesz! A kapitány biztos hosszas őrlődés után, de változtatott és kihagyta Komant, annak érdekében, hogy egy szilárdabb és „sűrűbb” középpálya legyen Vadóczcal egy 4-5-1-es (4-2-3-1) játékrendszert alkalmazva. Bevallom abban a helyzetben, hogy igazából csak a győzelem volt igazán üdvözítő, én túl óvatos lépésnek gondoltam ezt! Ám végül is be kell látni az eredmény okán a kapitánynak lett igaza. Igaz éppen Koman becserélése a szélen - a helyét nem igazán érző Rudolf helyett - nagyot lendített a játékon és az eredményességen is! Az is igaz, hogy a finn kapus óriási betlije is kellett a magyar gólhoz, amit Szalai ismét klasszis szinten használt ki, s az utolsó percekben kapott egyenlítő gól már-már azt sejtette döntetlen lesz, de ….és itt jön a DE először!

 

Elek parádés felfutása és passza, valamint Dzsudzsák remek rúgótechnikája okán a klasszikus hosszú sarokba lőtt gól a 94. percben megérdemelt győzelmet hozott!

S egyáltalán nem véletlenül, hanem igen is megérdemelten! Többek közt azért, mert a magyar csapatban több kiemelkedő tudású játékos játszott, mint a finneknél! Azért is, mert a magyar kapuban klasszis kapus állt Király Gabi személyében, valamint Juhász, Elek, Koman, Dzsudzsák és Szalai ma már európai szintű kiugró teljesítményre képes! Az edzői fronton pedig Egervári sokkal képzettebb és jobb kapitány, mint a skót Baxter, ez meglátszott többek közt a „meccselésen”, a cseréknél és a csapat gólörömén is! És még ott van nekünk egy Geránk, aki tulajdonképpen az egyik legjobb magyar játékos, de mivel nem játszik rendszeresen, ezért csak erősen átlagos teljesítményt tudott nyújtani a két mérkőzésen. Sajnos! Én azonban biztos vagyok benne, hogy fog Ő még a tavasszal meccset is eldönteni és klasszisának, tudásának megfelelően játszani a válogatottban, remélhetőleg jobb formában!

A két sikerben főszerepet játszottak a légiósaink, DE az itthon játszók is igazolták a hazai szakmai munka jó színvonalát, a bajnokság élesebb csatáit és azt a helyes döntést, mely szerint lehetőséget kaptak! Fontos, hogy legyenek kint edződő légiósaink, DE fontos a hátország is, a sok és egyre több piacképes fiatal!

A korábban leírtakat kellene idéznem most azzal kapcsolatban, milyen fontos is a rendszeres játéklehetőség annak érdekében, hogy jó válogatott legyen, s ez vonatkozik légiósra és itthon játszóra egyaránt! Örömteli az is, hogy a cserepadon is remek képességű fiatalok várnak bevetésre, tehát van versenyhelyzet, gondoljunk csak Lázárra, Vaskóra, Priskinre a teljesség igénye nélkül!

E két siker fontos volt és lendületet adhat a válogatottnak, a magyar focinak, ezek fejlődésének, DE nem szabad, hogy szokás szerint eltúlozzunk elvárásokat, vagy elfelejtsük a továbbra is meglévő problémákat, gondokat és bajokat a labdarúgás terén! A győzelmeknél levonni tanulságokat és reálisan elemezni nyílván sokkal jobb, mint vereségek után, DE elemezni, tisztán látni, következtetéseket megállapítani kötelező a jövő érdekében! A válogatottnál a szakmai stáb biztos megteszi, DE tegye meg mindenki, akinek köze van a magyar labdarúgáshoz és szereplő benne, mert csak akkor fog fejlődni az egész, ha a rész sikerek nem homályosítanak el tényeket!

Gratulálok a válogatott minden tagjának a sikerekért! Hajrá magyar labdarúgás!

A legközelebbi írásomig kívánok sok jó meccset és győzelmeket a kedvenceiknek:
Reszeli Soós István

Reszeli Soós István bejegyzései csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással (www.legiosaink.blog.hu) vehetőek át!