Szalai Ádám: Zlatan a legjobb, de foglalkozzunk magunkkal

A Mainz légiósa szerint a motivációval semmi gond. A válogatott keretben csupa elszánt futballista készül a svédek elleni stockholmi bravúrra. Szalai Ádám a klubjában jól érzi magát, beilleszkedett a Mainzba és tudja, majdnem mindent a Real Madridnak köszönhet.

 

 

A mainzi góljaid után hogy gondolsz vissza a Real Madridra? Sajnálod, hogy nem dolgozhatsz együtt José Mourinhóval?

Életem egyik legjobb döntése, hogy annak idején a Real Madridot választottam. A Real Madrid nélkül most biztosan nem játszanék egy Bundesliga-csapatban. A Real egy hatalmas lehetőség volt. Utólag visszagondolva, csak köszönettel tartozom a Real Madridnak.

Mennyire a sajátod a Bundesliga légköre? Mennyiben tér el a spanyoltól?

Ha megnézzük a mérkőzések színvonalat, a meccseket körülvevő hangulatot, a csodálatosan felszerelt stadionokat, az állandóan magas nézőszámot, mondhatjuk, hogy a Bundesliga Európa meghatározó bajnokságai közé tartozik. Öröm itt futballozni.

Játszottál valaha Svédország ellen?

Az utánpótlás-válogatottal egy alkalommal játszottunk 1-1-et Svédországban Azon a meccsen tizenegyest harcoltam ki, amit sikerült értékesítenünk, így alakult ki a végeredmény.

Mit vársz pénteken?

Többször is elmondtam, hogy az Eb-részvételhez szükségünk lesz a kötelező győzelmekre és persze arra, hogy a nagycsapatok ellen is meglepetéseket okozzunk. Ha most sikerülne győzelemmel indítanunk a sorozatot, akkor sikerülne megfelelnünk ennek a nem könnyű elvárásnak. Nagyon motiváltak vagyunk az első selejtező előtt! A magyar válogatottnak huszonnégy éve egyetlen világeseményre sem sikerült kijutnia.

Ki a legjobb svéd játékos?

Szerintem sokan tisztában vannak azzal, hogy jelenleg Zlatan Ibrahimovics a legjobb svéd futballista.

A válogatott csapattársaiddal beszélgetve arra jutottunk, hogy Zlatan tényleg jó, de Berg vagy Elmander is van olyan jó, mint ő. Egyetértesz?

Természetesen mondhatjuk, hogy sok jó, nemzetközi szinten is kiemelkedő képességű játékos alkotja a svéd válogatott keretét. De nekünk nem azzal kell foglalkoznunk, hogy ki a legjobb svéd játékos. Ha csak a keretet nézzük, elvileg nagyobbak a svéd győzelmi esélyek, mint a magyar válogatotté.

Ha te dönthetnél Egervári Sándor helyett, mi lenne a svédek ellen a nyerő taktika?

Szerencsére nem nekem kell meghoznom ezt a döntést. Én Szalai Ádám vagyok, futballista.

Lapos passzok, labdajáratás…

Megmondom őszintén, nem akarok szakmázni. Ezt meghagyom a kapitánynak, az ő dolga és egyébként sem vonz az edzői szakma. Nagyon remélem, hogy Egervári Sándor kidolgozza a megfelelő taktikát a svédek ellen!

(Szilágyi László)

Forrás: www.fourfourtwo.hu