Győztes gól a nyitányon

Kilencezer néző volt kíváncsi a magyar légióssal kiegészülő Borussia első edzésére
Megtartotta első edzését az 1997-ben Bajnokok Ligáját nyerő Borussia Dortmund, és a patinás klub színeiben bemutatkozott Hajnal Tamás, akit 1.2 millió euróért 2012. június 30-ig szerződtettek a sárgafeketék a Karlsruhétól. A 23-szoros magyar válogatott futballista nem várt sokáig első góljával.


Jó ideje nem tűnik fel magyar bajnokin, de emlékszik, mekkora volt a legnagyobb tömeg, amely előtt idehaza játszott?
Amikor még a Ferencvárosban futballoztam, volt egy meccsünk, amelyre tizenötezer néző volt kíváncsi. Miért kérdi?
Csak mert a Dortmund első edzésére kilencezren voltak kíváncsiak.
Már ez óriási élmény volt, nem is beszélve a stadionról, a Signal Iduna Parkról, amely valóban lenyűgöző látvány. Az embert óhatatlanul elfogja a bizsergés.
Közönségszórakoztató edzés volt?
Ha azt vesszük, igen, hiszen valamilyen szinten ki kellett szolgálni a szurkolókat, ami persze nem jelent egyet a lazsálással. Erőnléti edzőnk vezényelte a bemelegítést, aztán előkerült a labda is, majd a két csapatra osztott társaság megmérkőzött egymással.
És?
Egész jól ment a futball, egy nullára nyertünk. Én szereztem a gólt.
Akkor máris belopta magát a BVB-szurkolók szívébe.
Szerintem ahhoz azért több kell, bár szerdai produkcióm nyilván nem rossz ajánlólevél. A csapat új edzője, Jürgen Klopp éreztette velem, hogy bízik bennem, ami számomra rendkívül megtisztelő és jóleső érzés. De még egyszer mondom, élesben kell bizonyítanom, hogy jó vásárt csináltak velem.
Böngészte a bajnoki sorsolást?
Csak az első négy fordulót.
Augusztus közepén Leverkusenben kezdenek, a második körben a Bayernt, a negyedikben meg a Schalkét fogadják. Lehetne ennél rosszabb?
Viccel? Ez nem rossz, éppen ellenkezőleg. Négy forduló alatt letudunk három rangadót, így lesz lehetőségünk arra, hogy a riválisok ellen pontot, pontokat szerezzünk. Ha meg kikapunk, még mindig lesz módunk a javításra.
Michael Zorc, a Dortmund legendás futballistája, jelenlegi sportigazgatója tavaly decemberben varázslábúnak titulálta önt.
Nem érez nyomást az elvárások miatt?
Egyáltalán nem, inkább motivációt jelent. Tenni akarok a Dortmundért. És bizonyítani.
Lesz munkája bőven, tekintettel arra, hogy a hat évvel ezelőtti bajnoki cím óta lejtmenetben van a gárda. Legutóbb tizenharmadik lett.
Ezt az eredményt azért illene túlszárnyalni.
Diplomatikusan fogalmaz.
Rendben: illene jócskán túlszárnyalni. Elvárások ugyanakkor nincsenek. Mivel a bajnok Bayern a kupadöntőben a BVB-t legyőzve lett első, mi az UEFA-kupában indulhatunk, elsődleges célunk, hogy bejussunk a csoportkörbe. Formálódó csapatunk van, az újonnan érkező futballisták átlagéletkora huszonkét év, holott én jócskán megdobom a magam huszonhét esztendejével.
Tíz éve légióskodik, meg tudta lepni valamivel új együttese? Tényleg, van már lakása?
Az embert mindig érik új impulzusok, nincs ez másként most sem. Olyan körülmények fogadtak, mint sehol máshol, csak szuperlatívuszokban beszélhetek róla. Lakásom egyelőre nincs, a keresgélés folyamatát élem.
Milyen csapat lesz a Dortmund?
Jó erőkből áll a keretünk, úgyhogy jó együttesünk lesz, bár aki ismer, tudja, én mindig örök optimista vagyok. Mindenesetre fel van adva a lecke, mert hetven-nyolcvan ezer dortmundi szurkolót kell kiszolgálnunk. Iparkodom, hogy rajtam ne múljon semmi, ha már megkaptam a sorstól életem lehetőségét.
Forrás: nso

Címkék: hajnal