Retrolégiós: Pisont István


Pisont István "a legnagyobb király" Orosházán született, és mielőtt felkerült Budapestre, Gádoros és Szarvas csapataiban pallérozódott.
A profi karrier Budapesten kezdődött a jelenkori Honvédnál, ami akkor még Bp. Honvéd névre hallgatott.
Pisont a Honvédnál 7 évet (1988-1995) húzott le, ezalatt négy bajnoki címet, valamint egy kupagyőzelmet ünnepelhetett csapattársaival, olyan nevekkel játszott együtt mint Halmai Gábor, Vincze István, Illés Béla.

1995-ben azonban úgy gondolta kipróbálja magát külföldön is, a belga bajnokság felé vette az irányt, a Charleroi tartott igényt a válogatott támadó középpályásra, ahol azonban csak egy idényt húzott le.
Belgium után a célállomás a Szentföld lett, a Beitar Jerusalemnek kellett egy igazi támadó szellemű középpályás. Pisont itt 3 szép évet töltött el, első évében 6 góllal szolgálta meg a bizalmat.
A második évadban már bajnokok lettek, ekkori góltermése az előző évinél egy picivel maradt csak el, 5 gólnál állt meg.
Ezután következett az, amiért anno Pisont a Beitarhoz került, Toto kupagyőzelem és újabb bajnoki cím és már 15 góllal terhelte az izraeli portások hálóját.

Három izraeli idény után egy évet lehúzott a Bundesligában is, az Eintrachthoz került, 17 alkalommal lépett pályára a frankfurti csapatban, gólt azonban ez idő alatt nem sikerült szereznie.

Egy évi német légióskodás után ismét visszatért Izraelbe, de már nem a Beitar Jerusalem várta tárt karokkal, hanem a Hapoel Tel-Aviv, ahol ismét 3 évet húzott le, ezalatt lejátszott 88 meccset és 11 góllal hálálta meg a bizalmat. Sikerei a Hapoel színeiben, bajnoki cím, kupagyőzelem, Toto kupa győzelem, valamint negyeddöntő az UEFA kupában.
A Pisont Istvánnal felálló Hapoel Tel-Aviv-ot, mely akkor többek között a Chelseat is kiverte, végül az AC Milan 2:1-es összesítéssel állította meg.

Ezek után játszott még kisebb csapatoknál is, úgymint az Ashdod és a Bnei Yehuda. Hazatérésekor 2003-ban, 1 évig az MTK-t erősítette, majd a Vecsés FC-ben játszott ahol vezetőedző is volt. Jelenlegi információnk szerint a Sárisáp csapatában szerepel.

Pisont a nemzeti válogatottban 1991 és 1999 között 31 alkalommal szerepelt, a válogatottban egyszer volt eredményes, 1998-ban egy EB selejtező mérkőzésen, ahol Bakiban Azerbajdzsán nemzeti 11-ét vertük 4-0-ra, Pisont a 3. találatot szerezte.

Íme egy összeállítás Pisont Istvánról: