Hat légiósunk is pályára léphet az El-playoff első mérkőzésein

Kedden már lejátszottak egy "magyaros" Európa-liga meccset, de ott az osztrák Austria kapusa, Sáfár Szabolcs nem lépett pályára. Csütörtökön azonban akár hat magyar is a zöld gyepen melózhat azért, hogy csapatuk olyan eredményt érjen el, ami a visszavágókra nézve hízelgő lehet.

Genk (belga) - FC Porto (portugál)
Az öt magyar játékost is foglalkoztató klub közül a legnehezebb dolga talán a Genknek lesz, hiszen csütörtök este a korábbi UEFA és BL győzes Porto látogat a Cristal Arénába. Belgiumban már három hete megkezdődtek a bajnoki küzdelmek, a tabellát a Genk vezeti majdhogynem makulátlan teljesítménnyel, hiszen három mérkőzésen három győzelem a mérlegük, a tizenegy rúgott góljuk mellé csak egyet szedtek be eddig. Tőzsér Dániel bizonyára a Porto ellen is a kezdőben kap majd helyet, hiszen az eddigi bajnokik mindegyikét végigjátszotta. A klub másik magyar légiósa, Köteles László eddig még csak a kispadon szerepelt, úgy néz ki hogy Vercauteren mostanság Courtoisnak szavaz bizalmat.
Portugáliában az elmúlt hétvégén startolt a bajnokság, a Porto a Naval 1 de Maio otthonában kezdett és nyert 1-0-ra Hulk góljával.
Focilégió tipp: 2-1

Omonia Nicosia (ciprusi) – Metaliszt Kharkiv (ukrán)
Az Omonia eddig a BL-ben próbálkozott, de a harmadik körben a Salzburg erősebbnek bizonyult, így a ciprusiak most az Európa-ligában vigasztalódhatnak. Leandro mind a négy BL selejtezőt végigjátszotta, így könnyelműen kijelenthető, hogy a Metaliszt ellen is a kezdőcsapat tagjaként fog kifutni a GSP stadion zöld gyepére. Mind a ciprusiak, mind az ukránok is túlvannak pár tétmérkőzésen, így nem lehet majd arra fogni egyik csapatnak sem, hogy idény eleji a formájuk. Az ukrán bajnokságból már hat forduló is lement, a Metaliszt igencsak sovány teljesítményt produkált eddig, egyetlen megszerzett pontjával utolsó előtti a 16 csapatos ukrán pontvadászatban. Akikre Leandroéknak figyelniük kell, az az ukránok három idegenlégiósa, a brazil Fifinho és Cleiton Xavier, valamint a szlovén Devic, akik már 2-2 gólnál járnak a bajnokságban.
Focilégió tipp: 2-0

Borussia Dortmund (német) - Qarabag (azeri)
A legkönnyebb dolga úgy néz ki, hogy Hajnal Tamás Borussiájának lesz. A sárga-feketék ellenfele az azeri Qarabag lesz, akik a tavalyi azeri pontvadászatban minden tekintetben a harmadik helyen végeztek, az alapszakaszban, majd az azt követő rájátszásban is. Hajnal Tamás harmadik idényét kezdi Dortmundban, de úgy néz ki hogy ez lesz a legnehezebb szezonja, mivel vissza kell szereznie a posztját a kezdőtizenegyben. Tavaly 21 mérkőzésen lépett pályára a Borussia mezében, nyáron az előkészületi meccseken viszont Klopp igencsak mellőzi a 29 éves magyar játékost, leginkább csak csereként jut szóhoz. Klopp leginkább a Kuba, Götze, Kagawa, Grosskreutz négyesből válogat a középpálya támadó szekciójához. Hajnal Tamás csereként fog pályára lépni.
Focilégió tipp: 3-0

Sturm Graz (osztrák) – Juventus (olasz)
Szabics Imre remekül kezdte az idényt az osztrák Bundesligában, az első fordulóban mindjárt kettővel köszönt be a Riednek, azóta viszont megtorpant. A Sturm két győzelemmel kezdett, majd következett egy döntetlen az Innsbruck és egy vereség a Salzburgtól. Szabics mindhárom bajnokin kezdő volt, jó erőben van. Talán majd most az Öreg Hölgy ellen megmutatja hogy nem kopott meg annyira a góllövő tudománya. A graziak az előző fordulóban a Dinamo Tbiliszit ütötték el a továbbjutástól, most viszont egy teljesen más kaliberű csapattal szemben kell kivívniuk a csoportkörbe jutást. A Juventus az előző körben simán, 3-0-ás összesítéssel lépett át az ír Shamrock Roversen. Szabics Imre több mint valószínű, hogy ott lesz a kezdőtizenegyben.
Focilégió tipp: 1-1

Novoszibirszk (orosz) - PSV (holland)
A holland PSV is kezd formába lendülni, az Eredivisiét két forduló után máris vezeti, köszönhetően a legutóbbi fordulóban szerzett hat góljuknak, amiből Dzsudzsák Balázs is kivette a részét. Az első fordulóban még csak hármat hintettek Toivonenék, a De Graafschap elleni második fordulós mészárlásban már hatig merészkedtek. Itt a magyar támadó kezdte a gólgyártást, 11-esből volt eredményes, majd két gólpasszt is kiosztott társainak. Az Európa-liga küzdelmeibe most kapcsolódnak csak be a hollandok, és máris egy könnyed kiruccanásban lesz részük Oroszországba. Az oroszok ciprusi ellenfélnek adták tudtára, hogy idén ne akarjon több európai kupameccset vívni, igaz ezt igencsak nehézkesen tették, összesítésben 2-2-vel, idegenben rúgott góllal tudták csak kiejteni az Apollon Limasszolt. Dzsudzsák Balázs minden bizonnyal a kezdőben fog helyet kapni.
Focilégió tipp: 1-2