Reszeli Soós István negyedik blogbejegyzése: Szalai Ádám és a Mainz

Szalai Ádám és a Mainz

Légiósaink hétvégi produkcióit böngészve a hétvége legnagyobb „durranása” vitathatatlanul Szalai Ádám Bayern München elleni teljesítménye és győztes gólja volt! Ez a német sajtóban is vezető helyre került, s természetesen itthon is rengeteget foglalkoztak vele, jogosan! Ádámtól rendkívül szimpatikus és őszinte megnyilvánulásokat lehetett olvasni és hallani. Megállapítható, hogy majd 23 évesen már profi lett, úgymond beért!

Szerencsére sok jó hír jött a hétvége bajnoki mérkőzései kapcsán a légiósainkról szerte Európából, öregbítve kis hazánk „futballjóhírét”! Erre nagy szükség is van, mert azon kívül, hogy ez esetleges újabb lehetőség lehet itthon játszó játékosoknak, mondván vannak Magyarországon piacképes labdarúgók, én mindig arra is gondolok, hátha eme jó példák okán kezd el focizni szerte az országban még sok-sok tucat kissrác!

Azért foglalkozom én is most ezzel a friss sikerrel, amit szombat délután láttam is, mert ennek kapcsán eszembe jutott pár érdekes dolog.

Kezdeném ott, hogy könnyű dolga lesz a kapitánynak kijelölni a csatársort a nemzeti csapatnál, hiszen a rendszeresen és gólerősen játszó Szalai-Priskin páros adott! Persze ezt kicsit viccesnek szántam, de mint tudjuk minden viccben van 25% igazság! (Ebben talán több is!)

Viszont nagyon is komolyan és megfontolásra ajánlva írom le a következő gondolatokat!

A kérdéskör a következő: mikor érdemes kiszerződni? Hová érdemes kiszerződni? Hogyan lehet sikeressé válni a külföldi kluboknál?

Szalai Ádám utánpótlás játékosként focizott a Kispestben, majd Újpestre került, onnan 2006-ban 19 évesen igazolt a Stuttgart amatőr csapatához. Innen egy nagy ugrás a Real Madrid amatőr csapata, ahol 2010 nyaráig játszott, egészen a jelenlegi mainzi szerződtetéséig. Fejlődése töretlen, de most a lehető legjobb helyre került, a német klub igényei, a szerencse, a jó döntés és a menedzsere körültekintő ügyintézése okán! Lehet mondani ez egy nagy „találkozás”! Szalai és a Mainz. (Tudomásom szerint ügynököt váltott, s ezzel voltak problémák, de ezzel én most nem foglalkoznék.) A Mainz újonc csapatként, egy rendkívül nagyra hivatott edzővel, fiatal és kiváló játékosokkal állítom ma nemcsak a Bundesliga, de Európa egyik legjobb, legszervezettebb csapatjátékát játssza!

Nemcsak az eredményei mondatják ezt velem, hanem az a képernyőről is átsütő dinamika, az egészpályás letámadás, technikai és taktikai egység, amelyet eddig bárhol, bárki ellen be is mutattak és játszottak. Újszerű játék filozófia, ismert alapokon, de egészen kiváló kivitelben! És mind ehhez Szalai Ádám remekül illeszkedik, sőt szükség is van rá a kivitelezésben! Ez a nagy dolog, s persze a csatárokat minősítő gólok, a győztes gólok! Kiváló fizikai adottságait jól használja, s öröm volt nézni, hogy az első sorból, a támadóktól indított letámadásban a nagy Bayern München ellen szinte sprintelve vett részt, hajtotta végre a taktikai utasítást! És maradt ereje a kombinációs játékhoz, a támadásokhoz és a gólhoz! Volt egy meccsük, a Wolfsburg ellen, ahol 0:3-ról nyertek 4:3-ra, itt is Ő rúgta a győztes gólt. Elképzelhetjük milyen erőben és formában van ez a csapat, s ebben a csapatban a magyar Szalai Ádám!

A szerencsefaktoron túl igenis nagyon fontos a tudatos és körültekintő választás és döntés a fiatal játékosok számára, amikor klubot, országot választanak, vagy kinézik őket igény szerint! És az időzítés is, az, hogy mikor történjen meg a váltás. Ehhez kell jó családi háttér, remek nevelőedzők, felelős klubvezetés és igen, kell egy munkáját jól végző menedzser! Játékosügynök, aki tisztában van a játékos valódi értékeivel, tudásával, lehetőségeivel. Fontos tényező az adott ország futball kultúrája, hagyományai és elvárásai általánosságban egy-egy játékossal szemben. A játékos akkor fejlődik, ha játszik, akkor kap szerepet, ha erre már felkészült. Mikor válik úgymond felkészültté? Hol, itthon vagy külföldön készüljön, edződjön a profi világhoz? Nincsenek kőbe vésett szabályok, mert minden játékos más egyéniség és típus. Más neveltetéssel, lelkülettel, tehetséggel. Lehet, hogy valaki már önálló tud lenni 16 évesen, de lehet, hogy más még 18 évesen sem…., és lehetne sorjázni a tényezőket a jó döntéshez.

Szalai Ádámnak a Real Madrid „sok” volt, a Mainz most a lehető legjobb választás! Dzsuzsáknak tökéletes a PSV, Priskinnek az angol liga a jó, Stiebernek az, ahol most játszik Németországban, Koman beérhet az olasz csapatában…., hogy csak egy pár jó példát említsek, de sajnos tudni kell, hogy igen sok magyar fiatal keresi a helyét és önmagát egy- egy erőltetett rossz döntés okán odakint, s vágyik haza! Vigyázzunk az értékeinkre, vigyázni kell rájuk nagyon!

Még 24-30 évesen is nagyon át kell gondolni a jó döntést, a jó választást, hiszen hányan tértek már haza csalódottan és a nagy pénz lehetősége helyett maradt a kispad vagy még az se! Az olyan ikonok, mint Dárdai Pali, Király Gabi, akik magas szinten is helytálltak a Bundesligában sok jó tanácsot tudnának adni ebben a témában. Remélem egyszer lesz erre lehetőségük, mert nagyon tanulságos lenne sokak számára!

Szalai Ádám és a Mainz, vajon akkor mikor ez az átigazolás napvilágot látott hányan legyintettek? Most mindenki büszke a magyar fiúra! Remek példa ez arra milyen összetett is ez a „légióskodás”, s mennyi minden kell a sikerhez, a jó út megtalálásához! Neki sikerült! Gratulálok!

Reszeli Soós István bejegyzései csak a forrás feltüntetésével és az oldalra mutató aktív hivatkozással (www.legiosaink.blog.hu) vehetőek át!